Mobiele telefoons als bron van giftige vlamvertragers

Universiteit van Toronto; wetenschappers onderzoeken elektronische apparaten op de aanwezigheid van chemicaliŽn.

UNIVERSITEIT VAN TORONTO

TORONTO, ON (Canada) - Mobiele telefoons - er is veel geschreven over de nadelige effecten op de aandachtspanne, stressniveaus en tafelconversaties. Mensen staan heel de dag in contact met hun mobiele telefoon. Nieuw onderzoek van de Universiteit van Toronto (U of T) suggereert dat ze ook een bron van giftige chemicaliŽn kunnen zijn, of tenminste een indicator van de chemicaliŽn waaraan mensen worden blootgesteld.

In een studie gepubliceerd in Environment International, vonden wetenschappers uit U of T dat de niveauís van verschillende giftige chemicaliŽn op de mobiele telefoons van Canadese vrouwen in de leeftijd tussen 18 en 44 gerelateerd waren met de niveaus van die chemicaliŽn in hun lichaam en op hun handen. Het is de eerste studie die elektronische apparaten als een potentiŽle bron beschouwd van blootstelling aan organofosfaatesters, chemicaliŽn vaak gebruikt als vlamvertragers of weekmakers die materialen zoals polyvinylchloride flexibeler en duurzamer maken.

"We zijn bezorgd om de invloed van deze chemicaliŽn op neurotoxiciteit, verminderde vruchtbaarheid en problemen met de schildklier ", zegt Miriam Diamond, professor op het departement Earth Sciences van de faculteit of Arts & Science aan U of T en hoofdauteur van de studie. "Wat we niet zeker weten is of elektronische apparaten de bron zijn van de chemicaliŽn of een indicator voor de totale blootstelling uit andere bronnen of beide."

De onderzoekers vonden correlaties tussen niveaus van organofosfaat esters op elektronische apparaten en de niveaus op handen en in de urine. Verder vonden ze dat de niveaus van de vlamvertragers en weekmakers hoger waren op handapparaten zoals mobiele telefoons en tablets, dan op andere elektronische apparatuur zoals televisies en desktopcomputers.

Als zodanig kunnen handapparaten zoals mobiele telefoons een bron zijn van deze verbindingen, maar kunnen ook dienen als in de tijd geÔntegreerde samplers en een indicatie geven van blootstelling aan chemicaliŽn in verschillende omgevingen waar mensen elke dag hun tijd doorbrengen - bijvoorbeeld hun woningen, auto's en werkplekken.

Deze nieuwe bevindingen komen temidden van oproepen voor meer aandacht voor de milieu- en menselijke gezondheidseffecten van elektronica. Bestaande elektronica industriŽle normen omvatten thermische, elektrische, optische en zelfs akoestische productveiligheid, maar specificeren niet hoe materialen zouden moeten worden gescreend op mogelijke toxicologische effecten.

"Eerder dit jaar formuleerde de Amerikaanse Consumer Product Safety Commission een voorstel over het laten verbieden van bepaalde schadelijke vlamvertragende chemicaliŽn in elektronica en andere producten, "zegt Diamond." De organofosfaat esters geÔdentificeerd in deze nieuwe studie worden vaak gebruikt als vervanging voor de verboden chemicaliŽn maar toenemend bewijsmateriaal geeft aan dat deze vervangende chemicaliŽn ook schadelijk zijn. "

Diamond zegt dat gezien de alomtegenwoordigheid van deze apparaten bij kinderen en volwassenen, ďkan voorlopig periodiek afvegen van je mobiele telefoon de niveaus van deze giftige stoffen verlagen op het apparaat en op de handen. Ze voegt er ook aan toe dat "wij moeten op de hoogte zijn van de tijd - en die proberen te verminderen - dat wij en vooral onze kinderen die apparaten gebruiken. "

Vertaling: Andre TeirlinckSteun ons kenniswerk, winkel ook eens in de Leefbewust winkelNaar het overige nieuws van vandaag