Bewust bewegen kan helpen om stress en angst te verminderen

PENN STATE

Een wandeling maken is misschien een goede gelegenheid om je to-do-lijst mentaal te herzien, maar de tijd gebruiken om in plaats daarvan meer rekening te houden met je ademhaling en omgeving, kan volgens onderzoekers je welzijn stimuleren. Zij ontdekten dat terwijl studenten rapporteerden dat ze minder gestrest waren terwijl ze opstonden en bewegen, ze een nog groter voordeel ondervonden wanneer ze dat ook bewuster deden.

Chih-Hsiang "Jason" Yang, postdoctoraal wetenschapper aan de Universiteit van Zuid-Californië die de studie leidde terwijl hij promoveerde aan de Penn State, zei dat de resultaten een eenvoudige manier zijn om het welzijn van de mensen gedurende de dag te stimuleren.

"Het kan moeilijk zijn om mensen te vragen om veel tijd te besteden aan matige of krachtige activiteiten door naar de sportschool te gaan of hard te lopen, vooral als ze zich gestrest voelen," zei Yang. "Maar als ze hun dagelijkse gedrag niet hoeven te veranderen en in plaats daarvan kunnen proberen hun gemoedstoestand te veranderen door aandachtiger te zijn, zullen ze waarschijnlijk een gunstig effect zien. Je hoeft niet veel extra moeite te doen om om je welzijn te verbeteren door meer bewust te zijn terwijl je rondloopt. "

David Conroy, hoogleraar kinesiologie bij Penn State, zei ook dat de bevindingen - die onlangs in het tijdschrift Psychology of Sports and Exercise zijn gepubliceerd - mensen zouden kunnen helpen die niet in staat zijn tot zware lichamelijke inspanning.

"Als iemand op zoek is naar een manier om dit soort gevoelens te beheersen, kan het de moeite waard zijn om een ​​soort van bewuste beweging te proberen," zei Conroy. "Deze optie kan vooral gunstig zijn voor mensen die niet van lichaamsbeweging houden en de voorkeur geven aan een minder intense vorm van fysieke activiteit."

Volgens de American College Health Association ervaart meer dan de helft van de studenten minstens één keer per jaar angst, verdriet of geestelijke uitputting, wat erop duidt dat er behoefte is aan een eenvoudige manier om deze negatieve toestanden te verminderen. Omdat studenten vaak bewegen tijdens de dag als ze naar school lopen of andere activiteiten ondernemen, wilden de onderzoekers zien of er een verband was tussen mindfulness, beweging en een vermindering van negatieve toestanden.

De onderzoekers kozen 158 Penn State studenten voor het onderzoek. Gedurende twee weken vroeg een speciale mobiele-telefoonapp, Paco genaamd, de deelnemers acht keer per dag willekeurig vragen te beantwoorden over hun actuele activiteit en gemoedstoestand. De prompts bevatten vragen over waar de deelnemers waren, of zij in beweging waren en of ze gestresst of angstig waren, en ook vragen die ontworpen zijn om mindfulness te beoordelen.

Na het analyseren van de gegevens, ontdekten de onderzoekers dat op de momenten dat deelnemers bewuster of actiever waren dan normaal, ze een verminderd negatief effect vertoonden. Ze vonden ook een mogelijk synergetisch effect wanneer mensen zowel mindful als actief waren.

"Toen mensen zowel minder mindful en minder actiever waren dan normaal, leken ze een extra negatieve invloed te ondergaan," zei Yang. "Actiever zijn op een bepaald moment kan het negatief effect al verminderen, maar door tegelijkertijd bewuster dan normaal te zijn, is het effect sterker."

Conroy zei dat het interessant was om patronen te zien ontstaan ​​binnen de individuele deelnemers, in plaats van alleen maar mensen te vergelijken die over het algemeen bewuster zijn met anderen die dat niet zijn.

"De meeste onderzoeken op dit gebied hebben zich geconcentreerd op de verschillen tussen mensen die opmerkzamer zijn versus mensen die minder opmerkzaam zijn, maar we hebben gezien dat universiteitsstudenten vaak gedurende die hele dag in en uit mindful toestand zijn geslipt," zei Conroy. "Het ontwikkelen van het vermogen om naar behoefte naar deze staat van mindfulness over te schakelen, kan waardevol zijn voor het verbeteren van zelfregulering en welzijn."

Om de causale rol van mindfulness op het lager welzijn beter te onderzoeken, voltooide Yang een tweede onderzoek, waarin oudere volwassenen die deelnamen aan een mindfulness-activiteit in de buitenlucht, verslag deden van hun gevoelens van stress, angst en depressie. Yang ontdekte dat bewust bewegen werd geassocieerd met lagere niveaus van deze gevoelens.

De onderzoekers zeiden dat in de toekomst studies die meer objectieve gegevens verzamelen - zoals informatie over fysieke activiteit met behulp van snelheidsmeters - en meer gevarieerde populaties bevatten, nuttig kunnen zijn.

 

Vertaling: Andre Teirlinck

 


 

Steun ook ons kenniswerk, bezoek ook eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag