Milde slaapproblemen mogelijk aanleiding voor bloeddrukverhoging bij vrouwen

COLUMBIA UNIVERSITY IRVING MEDICAL CENTER

Het is bekend dat chronisch slaapgebrek de cardiovasculaire gezondheid kan beïnvloeden. Maar volgens een nieuwe studie van Columbia University Irving Medical Center kunnen zelfs milde slaapproblemen, zoals moeite met inslapen, al zorgen voor bloeddrukverhoging bij vrouwen.

Bijna een derde van de volwassenen krijgt niet voldoende slaap. Voor vrouwen zou het probleem nog groter kunnen zijn. Studies wijzen uit dat vrouwen meer risico lopen op slaapproblemen en sommige onderzoekers denken dat chronische slapeloosheid weleens twee keer zo hoog zou kunnen zijn bij vrouwen als bij mannen.

“Dat is zorgwekkend, want uit deze studies blijkt dat slaaponthouding en mildere slaapproblemen een disproportionele invloed kunnen hebben op de cardiovasculaire gezondheid van vrouwen,” zegt Brooke Aggarwal, gedragswetenschapper aan het Department of Medicine aan Columbia University Vagelos College of Physicians and Surgeons en hoofdauteur van de studie.

De studie onderzocht de bloeddruk en slaapgewoontes van 323 gezonde vrouwen. Milde slaapverstoringen - slechte slaapkwaliteit, langer nodig hebben om in slaap te vallen en wakker liggen -kwamen bijna drie keer vaker voor dan ernstige slaapverstoringen zoals obstructieve slaapapneu.

Vrouwen die milde slaapproblemen hadden, waaronder degenen die zeven tot negen uur per nacht sliepen (gemeten met een apparaatje lijkend op een horloge), liepen significant meer kans op een hoge bloeddruk.

Sommige van de vrouwen stonden toe dat de onderzoekers een paar endotheelcellen uit de bloedvatwand van de arm namen om die te onderzoeken op eventuele aanwezigheid van ontstekingsbevorderende eiwitten die betrokken zijn bij het ontstaan van cardiovasculaire ziektes. De onderzoekers, onder leiding van dr. Sanja Jelic, universitair docent geneeskunde aan VP&S en senior auteur van de studie, vonden een samenhang tussen ontsteking in de bloedvatwand en milde slaapproblemen.

“Onze bevindingen suggereren dat een milde slaapverstoring ontsteking kan aanwakkeren in de vaatwanden, een significante factor die bijdraagt aan cardiovasculaire ziekte,” zegt Aggarwal. “De resultaten uit een lopend klinisch onderzoek zouden deze resultaten kunnen bevestigen. In de tussentijd kan is het aan te raden om vrouwen te screenen op milde slaapproblemen, in een poging een bijdrage te leveren aan de preventie van cardiovasculaire ziektes.”

Vertaling: A Zwart 


 

Steun ook ons kenniswerk, bezoek ook eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag