Antihormonen therapie gekoppeld aan een hoger risico op hartfalen

WILEY

In een onderzoek op patiënten met prostaatkanker wordt androgeen deprivatie therapie geassocieerd met een 72 procent hoger risico op hartfalen .

Een Journal of Clinical Pharmacology onderzoek toonde aan dat de incidentie van hartfalen per 100 persoonsjaren binnen een follow-up periode van 1 jaar, 4,00 en 1,89 bedroeg voor androgeen deprivatie therapie gebruikers en niet-gebruikers, respectievelijk. (Eén persoonsjaar is het aantal jaren follow-up)

vermenigvuldigd met het aantal mensen in de studie.) De studie omvatte gegevens van de Taiwan Longitudinal Health Insurance Database 2005 met 1244 patiënten die een androgen deprivatietherapie volgden en 1806 patiënten die dat niet volgden.

"De resultaten van ons onderzoek bieden informatie voor patiënten met prostaatkanker opdat ze zich bewust zouden zijn van het potentieel risico op hartfalen bij het volgen van een androgeen deprivatie therapie ", schreven de auteurs." We bevelen aan dat clinici hun patiënten zouden adviseren over de risicofactoren en het nut van een verbeterde levensstijl en verder voorzien in relevant cardiovasculair onderzoek vooraleer over te gaan tot androgeen deprivatie therapie."

Vertaling: Andre Teirlinck



Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel



Naar het overige nieuws van vandaag