Meer bewijs dat probiotica goed zijn voor je lever

Behandeling van muizen met probiotica blijkt te beschermen tegen leverschade door paracetamol.

Het groeiende besef dat de microben die onze darmen bevolken van groot belang zijn heeft geleid tot een heleboel onderzoeken naar het microbioom en tot een florerende probiotica-industrie. Een nieuwe studie suggereert dat probiotica niet alleen de gezondheid van de darmen kunnen verbeteren, maar ook van de lever.

“Probiotica zijn voornamelijk bestudeerd in relatie tot het maagdarmstelsel,” zegt Bejan Saeedi, promovendus aan de Emory University, die het onderzoek uitvoerde. “Deze studie verschaft bewijs dat de effecten van probiotica verder gaan dan het maagdarmstelsel. Wat uniek is aan deze studie is dat het ernaar uitziet dat de effecten worden bewerkstelligd via een onopvallend moleculair mechanisme.”

Saeedi heeft het onderzoek gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Physiological Society (Experimental Biology) die tussen 21 en 25 april plaatsvond in San Diego.

De enorme populaties van microben die in en op ons lichaam leven blijken een rol te spelen in talrijke functies die ervoor zorgen dat ons lichaam gezond blijft. Probiotica zijn bacteriën die worden ingenomen of toegediend in een poging om de populaties van deze gunstige microben te versterken.

Saeedi en zijn collega’s richtten hun studie op het probioticum Lactobacillus rhamnosus GG (ofwel LGG), een soort die in veel probiotica zit die in winkels wordt verkocht. Ze gaven muizen twee weken lang voer met LGG en keken daarna hoe ze reageerden op een hoge dosis paracetamol.

Inname van een teveel aan paracetamol kan leiden tot ernstige leverschade en zelfs tot overlijden, doordat het de hoeveelheid vrije radicalen, een vorm van zuurstof, laat stijgen. Dit proces staat bekend als oxidatieve stress. Maar de onderzoekers zagen dat de muizen die het probioticum kregen minder leverschade opliepen als ze een overdosis paracetamol kregen dan muizen die geen probiotica kregen.

“toediening van LGG aan muizen verbetert de antioxidatieve respons van de lever, waardoor die beschermd wordt tegen oxidatieve schade door medicijnen zoals paracetamol,” zo verklaart Saeedi.

De lever is een knooppunt waar gifstoffen uit het bloed worden verwijderd en hij speelt een belangrijke rol in de lichaamsprocessen waarbij voeding in energie wordt omgezet. Omdat de lever in het spijsverteringsproces “voorbij” het maagdarmkanaal ligt, is het logisch dat de samenstelling van bacteriën in de darmen het functioneren van de lever zou kunnen beďnvloeden.

In eerder onderzoek door Saeedi’s collega’s werd het moleculaire proces achterhaald waardoor LGG bescherming blijkt te bieden tegen oxidatieve leverschade. Dat onderzoek wijst op de rol van een eiwit genaamd Nrf2, dat de expressie van genen reguleert die betrokken zijn bij de bestrijding van vrije radicalen.

Uit ander onderzoek op muizen is al gebleken dat LGG bescherming kan bieden tegen alcoholische- en non-alcoholische leverziekte. Volgens Saeedi is er onderzoek op mensen nodig om definitief vast te stellen wat voor klinische voordelen LGG mogelijk kan hebben voor de mens.

Vertaling: A Zwart



Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel



Naar het overige nieuws van vandaag