Effecten van diepe hersenstimulatie bij patiënten met de ziekte van Parkinson

Verbeterde effecten op de motoriek en minder bijwerkingen mogelijk

Onderzoekers van Charité - Universitätsmedizin Berlin hebben de motorische en cognitieve effecten van diepe hersenstimulatie bij patiënten met de ziekte van Parkinson bestudeerd. Hierbij bleek dat de ongunstige cognitieve effecten van diepe hersenstimulatie zijn gekoppeld aan een andere neurale route dan die verantwoordelijk voor de gewenste bewegingseffecten van de behandeling. Deze bevinding zal helpen bij het optimaliseren van behandelingen voor patiënten met de ziekte van Parkinson. De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in Brain.

Diepe hersenstimulatie (DBS – deep brain stimulation) is een effectief behandelingsalternatief voor patiënten met de ziekte van Parkinson die onvoldoende reageren op behandeling met medicatie. DBS richt zich op de nucleus subthalamicus, die deel uitmaakt van het diencephalon, een onderdeel van de voorhersenen. De nucleus subthalamicus integreert informatie van verschillende neuronen en is primair verantwoordelijk voor motorische processen, maar speelt ook een belangrijke rol in cognitieve processen, zoals het maken van beslissingen en hoe te reageren.

Onderzoekers van Charité's afdeling Neurologie op de Campus Charité Mitte hebben het effect van DBS op zowel cognitieve als motorische trajecten bestudeerd. Door het combineren van gedragsexperimenten met brain mapping (het in kaart brengen van de hersengebieden) en berekende modellering, konden de onderzoekers aantonen dat effecten op de motorische functie - zoals verbeteringen in motorische controle – tot stand komen via verschillende neurale paden naar degene die verantwoordelijk zijn voor ongewenste cognitieve effecten, zoals voortijdige acties in situaties met een besluitvormingsproces.

Deze bevindingen vergroten ons begrip van de neuronale netwerken die zijn aangetast door de ziekte van Parkinson, leveren inzichten in de pathofysiologie van de ziekte van Parkinson en stellen ons in staat om conclusies te trekken met betrekking tot het werkingsmechanisme van DBS. "Alleen een beter begrip van het werkingsmechanisme van de behandeling zal ons in staat stellen om diepe hersenstimulatie effectiever te maken, waardoor we de levenskwaliteit van patiënten met de ziekte van Parkinson kunnen verbeteren door een vermindering in de bijwerkingen van de behandeling", verklaart de hoofdauteur van deze studie, Dr. Wolf-Julian Neumann, onderzoeker bij de afdeling Neurologie.

Als volgende stap hopen de onderzoekers van de werkgroep bewegingsstoornissen metingen van neurale activiteit te gebruiken om onderscheid te maken tussen ziektespecifieke patronen van neurale activiteit en patronen gevonden bij gezonde individuen. "Dit zal ons in staat stellen om behandelingen via hersenstimulatie aan te passen aan de behoeftes van de individuele patiënt op dat moment. Het is een belangrijke stap op weg naar de ontwikkeling van een intelligente, gepersonaliseerde en aan de vraag aangepaste behandeling, "zegt Prof. Dr. Andrea A. Kühn, werkgroepleider bij de afdeling Neurologie.

Vertaling: Gerda Gjaltema




Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel



Naar het overige nieuws van vandaag