Ontbossingsvrije palmolie niet zo eenvoudig als het klinkt

IMPERIAL COLLEGE LONDON

Echt “ontbossingsvrije” palmolie producten zijn volgens een nieuwe studie lastig te garanderen.

Palmolie is plantaardige olie die wereldwijd gebruikt wordt in duizenden producten, inclusief naar schatting 50 procent van alle producten op de schappen van de supermarkt, van voedingsmiddelen tot en met afwasmiddel en cosmetica.

Hoewel de teelt van palmbomen minder land en hulpbronnen vergt dan traditionele plantaardige oliën, is de teelt ervan een belangrijke oorzaak van ontbossing in de tropen, vooral in Maleisië en Indonesië. Tussen 1990 en 2005 hebben oliepalmplantages 2,7 miljoen hectare tropisch bos vervangen in deze twee landen. Dit heeft geleid tot een verlies aan biodiversiteit en een toename in de uitstoot van broeikasgassen.

Onder druk van niet-gouvernementele organisaties (NGOs) zoals Greenpeace hebben veel bedrijven toegezegd om uitsluitend “ontbossingsvrije” palmolie producten te gebruiken – oftewel: uitsluitend palmolie afkomstig van plantages waarvoor geen bos gekapt is. Milieuactivisten hebben echter kritiek op deze actie omdat hij te lang duurt en omdat de richtlijnen ervoor niet voldoende strikt zijn.

Een recent onderzoek van het Imperial College London heeft een aantal van de uitdagingen blootgelegd waar bedrijven voor staan die de garantie willen geven dat producten die het etiket “ontbossingsvrij” hebben daadwerkelijk geproduceerd zijn zonder ontbossing. De resultaten van dit onderzoek worden deze week gepubliceerd in het tijdschrift Global Environmental Change.

Het onderzoek benoemt verschillende struikelblokken, zoals: zeer ingewikkelde bevoorradingsketens, onvoldoende steun van regeringen, een gebrek aan overeenstemming over wat meetelt als “ontbossing”, en groeiende markten in India en China die de voorkeur geven aan lage prijzen boven duurzaam geproduceerde goederen.

Toch vonden de onderzoekers verschillende bestaande plannen en suggesties om diverse van de problemen te kunnen oplossen die zouden kunnen leiden tot duurzame productie van palmolie.

De hoofdauteur Joss Lyons-White, van het Grantham Institute - Climate Change and the Environment and the Department of Life Sciences bij het Imperial College London, zei: "Ontbossingsvrije palmolie is mogelijk. Maar ons onderzoek heeft aangetoond dat het op dit moment een extreme uitdaging is voor bedrijven om die garantie te kunnen bieden.”

Vertaling: Frank Biesta



 


 

Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag