Oorinfecties kunnen leiden tot meningitis, hersenabces en andere neurologische complicaties
 



 


 

Oorinfecties kunnen leiden tot meningitis, hersenabces en andere neurologische complicaties

LOYOLA UNIVERSITAIR GEZONDHEIDSSYSTEEM

MAYWOOD, IL - Hoewel antibiotica de gevaren van oorontstekingen enorm hebben verminderd zijn er, volgens een rapport in het tijdschrift Current Neurology and Neuroscience Reportsnog, nog steeds ernstige neurologische complicaties, waaronder gehoorverlies, gezichtsverlamming, meningitis en hersenabces.

Het artikel is geschreven door Loyola Medicine otolaryngologen Michael Hutz, MD, Dennis Moore, MD en Andrew Hotaling, MD.

Middenoorontsteking treedt op als een verkoudheid, allergie of infectie van de bovenste luchtwegen en leidt tot de ophoping van pus en slijm achter het trommelvlies, waardoor oorpijn en zwelling ontstaat. In ontwikkelde landen heeft ongeveer 90 procent van de kinderen ten minste één aanval vóór schoolleeftijd, meestal tussen de zes maanden en vier jaar. Tegenwoordig komen secundaire complicaties van middenoorontsteking voor bij ongeveer 1 op de 2000 kinderen.

De potentiële ernst van middenoorontsteking werd voor het eerst gemeld door de Griekse arts Hippocrates in 460 voor Christus. "Scherpe pijn in het oor met aanhoudende hoge koorts; de patiënt kan ijlen en sterven", schreef Hippocrates.

De dodelijkste complicatie van middenoorontsteking is een hersenabces, een opeenhoping van pus in de hersenen als gevolg van een infectie. De meest voorkomende symptomen zijn hoofdpijn, koorts, misselijkheid, braken, neurologische problemen en veranderd bewustzijn. Met moderne neurochirurgische technieken kunnen de meeste hersenabcessen worden opgezogen of gedraineerd, gevolgd door een IV antimicrobiële behandeling gedurende zes tot acht weken. In de afgelopen 50 jaar is de sterfte wereldwijd van hersenabcessen afgenomen van 40 procent naar 10 procent en volledig herstel is toegenomen van 33 procent tot 70 procent.

Andere complicaties zijn onder meer:

Bacteriële meningitis: Symptomen zijn onder meer ernstige hoofdpijn, hoge koorts, nekstijfheid, prikkelbaarheid, veranderde mentale toestand en malaise. Naarmate de infectie zich verspreidt, ontwikkelt de patiënt meer ernstige rusteloosheid, delirium en verwarring. De behandeling bestaat uit een hoge dosis IV-antibiotica gedurende 7 tot 21 dagen.

Acute mastoïditis: dit is een infectie die het mastoïdbot, dat zich achter het oor bevindt, beïnvloedt. Het moet worden behandeld om te voorkomen dat het zich ontwikkelt tot ernstiger complicaties. Behandelingen omvatten IV-antibiotica en plaatsing van een drainagebuisje.

Gehoorverlies: permanent gehoorverlies is zeldzaam en komt voor bij ongeveer 2 op de 10.000 kinderen met otitis media.

Gezichtsverlamming: voor het bestaan van antibiotica trad deze invaliderende complicatie op bij ongeveer 2 van de 100 gevallen van otitis media. Sinds antibiotica is het aantal gevallen gedaald tot 1 op 2.000 gevallen. Het moet worden behandeld als een noodgeval. Ongeveer 95 procent van de patiënten met otitis media die een gezichtsverlamming ontwikkelen, herstelt volledig.

"Antibioticatherapie heeft de frequentie van complicaties van otitis media sterk verminderd," Drs. Hutz, Moore en Hotaling schreef. "Het is echter van cruciaal belang om op de hoogte te blijven van de mogelijke ontwikkeling van neurologische complicaties ... Om de morbiditeit te verminderen, is het van het grootste belang om een passend management snel in te zetten voor een snelle multidisciplinaire aanpak met snelle beeldvorming en laboratoriumonderzoek."

Dr. Hutz is residentieel, Dr. Moore is universitair docent en Dr. Hotaling is emeritus hoogleraar aan de afdeling otolaryngologie van Loyola Medicine. Hun studie is getiteld: “Neurological Complications of Acute and Chronic Otitis Media.”

Vertaling: Andre Teirlinck



Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel



Naar het overige nieuws van vandaag