Medische fouten meestal het gevolg van burn-out van de artsen

STANFORD MEDICINE (niet vertalen)

Volgens een studie geleid door onderzoekers van de Stanford University School of Medicine is burn-out van de arts minstens even veel verantwoordelijk voor medische fouten als onveilige medische werkomstandigheden.

"Als we proberen de veiligheid en kwaliteit van medische zorg te maximaliseren, moeten we de factoren in de werkomgeving aanpakken die tot burn-out leiden bij onze zorgverleners", zegt Tait Shanafelt, MD, directeur van het WellMD Center van Stanford en decaan van de School of Medicine. "Veel veranderingen op systeemniveau zijn geïmplementeerd om de veiligheid voor patiënten in onze medische werkplaatsen te verbeteren." In deze studie vonden wij dat de burn-outniveaus van artsen even belangrijk of zelfs belangrijker zijn dan de veiligheid van de werkeenheid tegen het risico op medische fouten. "

De studie werd online gepubliceerd op 9 juli in de Mayo Clinic Proceedings. Shanafelt, die hoogleraar hematologie is en Jeanie and Stew Ritchie Professor, is de senior auteur. Daniel Tawfik, MD, een docent kindergeneesmiddelen voor kritische zorg bij Stanford, is de hoofdauteur.

Een nationale epidemie.

Medische fouten komen vaak voor in de Verenigde Staten. Eerdere studies schatten dat deze fouten verantwoordelijk zijn voor 100.000 tot 200.000 doden per jaar. Beperkt onderzoek heeft gefocust op hoe burn-out van de arts bijdraagt aan deze fouten.

De onderzoekers stuurden enquêtes naar artsen in actieve praktijk in de Verenigde Staten. Van de 6.695 die reageerden, meldden 3.574 - 55 procent - symptomen van burn-out. Tien procent meldde ook dat ze de afgelopen drie maanden ten minste één grote medische fout hadden begaan, een cijfer dat overeenkomt met eerder gepubliceerd onderzoek, aldus de studie. De artsen werd ook gevraagd om veiligheidsniveaus te rangschikken in de ziekenhuizen of klinieken waar ze werkten met behulp van een gestandaardiseerde vraag om de veiligheid van werkeenheden te beoordelen.

"We ontdekten dat artsen met burn-out tweemaal meer kans hadden op zelfgerapporteerde medische fouten, na correctie voor specialiteit, werkuren, vermoeidheid en arbeidsveiligheid," zei Tawfik. "We vonden ook dat lage veiligheidsklassen in werkeenheden in verband werden gebracht met drie tot vier keer meer kans op medische fouten."

Shanafelt zei: "Dit geeft aan dat burn-out en veiligheid van de werkeenheid onafhankelijk zijn van het risico van fouten."

De burn-out van de arts is een nationale epidemie geworden, met meerdere onderzoeken die aangeven dat ongeveer de helft van alle artsen symptomen van uitputting, cynisme en gevoelens van verminderde effectiviteit ervaart. De nieuwe studie merkt op dat burn-out van de arts ook van invloed is op de kwaliteit van de zorg, patiëntveiligheid, turnover rates en patiënttevredenheid.

"Tegenwoordig investeren de meeste organisaties aanzienlijke in middelen en hebben een systeembenadering om de veiligheid op elke werkeenheid te verbeteren. Slechts weinigen besteden evenveel aandacht aan de factoren op systeemniveau die burn-out veroorzaken bij de artsen en verpleegkundigen die in die eenheid werken,” zer Shanafelt. "We hebben behoefte aan een holistische en op systemen gebaseerde aanpak om de epidemie van burn-out onder zorgverleners aan te pakken, als we echt het hoogwaardige gezondheidszorgsysteem willen creëren dat we ambiëren."

De studie toonde ook aan dat het aantal medische fouten verdrievoudigde in medische werkeenheden, zelfs in die gerangschikt als extreem veilig, als artsen die aan die eenheid werkten hoge niveaus van burn-out hadden. Dit geeft aan dat burn-out een nog grotere oorzaak van medische fouten kan zijn dan een slechte veiligheidsomgeving, zei Tawfik.

"Tot voor kort was de heersende gedachte dat als medische fouten optreden, je de veiligheid op de werkplek moet verbeteren met zaken als checklists en beter teamwerk," zei Tawfik. "Deze studie toont aan dat dat waarschijnlijk onvoldoende is.We hebben een tweeledige aanpak nodig om medische fouten te verminderen die ook de burn-out van de arts aanpakken."

Gevolgen voor artsen.

Naast hun effect op patiënten kunnen zowel fouten als burn-out ernstige medische consequenties hebben voor artsen. "We weten ook uit ons vorigewerk dat zowel burn-out als medische fouten het risico op zelfmoordgedachten bij artsen onafhankelijk verdubbelt,” zei Shanafelt. "Dit draagt bij tot het hogere risico van overlijden door zelfmoord onder artsen ten opzichte van andere professionals."

Vertaling: Andre Teirlinck



 


 

Steun ook ons kenniswerk, bezoek ook eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag