Vaccins beschermen kweekvis niet tegen ziektes

De vaccins die gebruikt worden door commerciële viskwekers beschermen vissen niet tegen ziektes, volgens een nieuwe studie.

De studie werd samengesteld door onderzoekers van de University of Waterloo, de Pontificial Catholic University of Valparaiso en Chile's University of Valparaiso. Het toonde aan dat gevaccineerde vissen de neiging hebben om meer symptomen te laten zien wanneer ze ziektes oplopen met impact op de gezondheid en uiteindelijke sterfte alsof ze nooit gevaccineerd waren.

“De hedendaagse vaccins worden op de markt gebracht richting viskwekerijen als noodzakelijke ziektepreventie en worden zelfs verplicht gesteld door sommige verzekeringsmaatschappijen, maar ze zijn bijlange na niet zo effectief als nodig zou zijn onder natuurlijke omstandigheden”, aldus Brian Dixon, een professor biologie aan Waterloo. “Sommige exploitanten geven vijf vaccinaties per vis en dan krijg je verlies van vis door de stress van het krijgen van meerdere behandelingen en injecties.”.

In de studie testten de onderzoekers de werkzaamheid van het vaccin tegen het bacteriële pathogeen Piscirickettsia salmonis door de reactie van gevaccineerde en niet gevaccineerde Atlantische zalm te vergelijken wanneer ze blootgesteld werden aan de zeeluis Caligus rogercresseyi in het laboratorium.

Ze ontdekten dat ondanks dat het aantal bacteriën, levend in de vis, veel lager was bij gevaccineerde vis, de vissen veel meer tekenen van infectie toonden en een hoger sterftecijfer hadden vergeleken met de niet-gevaccineerde groep bij blootstelling aan de zeeluis.

De studie had als conclusie dat, eenmaal gevaccineerd, de zalm niet in staat was om tegen meerdere ziektes tegelijk te vechten. Het is de eerste studie die aantoont hoe een parasiet in vis de beschermende effecten van een vaccin voor een andere ziekte kan overschrijven.

De bevinding wordt ondersteund door de ervaring van zalmkwekers in Chili, waar zalm op grote schaal gekweekt wordt in open kooien uit de kust, ze hierbij blootstellend aan een variëteit van pathogenen, waarvan de meest voorkomende zeeluis is.

De onderzoekers zeggen dat dit de noodzaak naar voren brengt voor veterinaire pharmaceutische bedrijven om als eerste de manier van ontwerpen en testen van vaccins te veranderen, met hierbij de erkenning hoe verschillend de immuunsystemen van vissen zijn van het huidige menselijke model.

Vissen hebben een beperkt aantal bronnen om te reageren op een ziekte, dus hun immuunsysteem maakt keuzes, --wanneer ze geïnfecteerd zijn door zeeluizen bijvoorbeeld, is het immuunsysteem van de vis plotseling afgestemd op het reageren op die specifieke bedreiging, hierbij de vis compleet blootgesteld achterlatend aan andere bedreigingen zoals P.salmonis”, aldus Dixon, een Canada Research Chair in Fish and Environmental Immunology. “ Het is net als het sturen van ambulances naar allerlei noodgevallen, terwijl sommige van die noodgevallen eigenlijk brandweerwagens nodig hebben”.

In 2008 was de Chileense zalmkwekerij-industrie bijna verdwenen door het Infectious Salmon Anaemia Virus (ISVA). Sindsdien zijn kwekers overgestapt naar vaccins om het gebruik te verlagen van antibiotica, die gebruikt werden om rampzalige verliezen door terugkerende ziektes te voorkomen. Maar vaccinaties zijn duur en kunnen Chileense ondernemers wel tot 30 cent per grootgebrachte vis kosten.

Vertaling: Arnoud


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag