Cafeïne maakt mensen positiever door hun alertheid te beïnvloeden

UNIVERSITEIT VAN OHIO

COLUMBUS, Ohio - Goed teamwerk begint met een kop koffie voor iedereen, suggereert een nieuwe studie.

Onderzoekers ontdekten dat mensen positievere beoordelingen gaven voor de prestaties van hun groep - en hun eigen bijdrage - als ze van tevoren cafeïnehoudende koffie dronken.
Een tweede studie toonde aan dat mensen meer praatten in een groepssetting onder invloed van cafeïnehoudende koffie - maar ze benaderden ook beter het onderwerp dan degenen die decaf dronken.

Koffie lijkt zijn magie in teams te leggen door mensen alerter te maken, zei Amit Singh, co-auteur van de studie en promovendus in marketing aan het Fisher College of Business van de Ohio State University. "We ontdekten dat verhoogde alertheid leidde tot positieve resultaten van teamprestaties," zei Singh.

"Het is niet verrassend dat mensen die cafeïnehoudende koffie dronken alerter waren."
Singh voerde de studie uit met Vasu Unnava en H. Rao Unnava, beide eerder in Ohio State en nu met de Graduate School of Management aan de Universiteit van California, Davis. De studie verschijnt online in het Journal of Psychopharmacology.

Hoewel veel studies hebben nagegaan hoe cafeïne de individuele prestaties beïnvloedt, is dit de eerste om de impact ervan op teams te onderzoeken, zei Singh. Bij de eerste studie waren 72 studenten betrokken die zeiden dat ze koffiedrinkers waren. Ze kregen de opdracht om geen koffie te drinken voor het experiment.

De helft van hen nam voor het eerst deel aan een zogezegde koffieproeverij. Ze werden in groepen van vijf gesplitst. Na het drinken van een kopje koffie en het beoordelen van de smaak kregen ze 30 minuten opdrachten om de cafeïne een kans te geven om in te werken. De andere helft van de deelnemers deed de koffieproeverij aan het einde van het experiment.

Aan elke groep werd gevraagd om een controversieel onderwerp te bespreken - over de Occupy-beweging, een liberale beweging die sociale en economische ongelijkheid benadrukt. Na een discussie van 15 minuten evalueerden groepsleden zichzelf en de andere groepsleden.

De resultaten toonden aan dat degenen die de koffie dronken vóór de discussie zichzelf en hun medeteamleden positiever beoordeelden dan degenen die na de discussie koffie dronken, zei Singh.

De tweede studie was vergelijkbaar, behalve dat 61 studenten aan het begin van de studie koffie dronken. Echter, de helft dronk decaf en de anderen cafeïnehoudende brouwsels.

Degenen die cafeïnehoudende koffie dronken beoordeelden zichzelf en hun medegroepsleden positiever dan degenen die decaf hadden gedronken. Het had te maken met alertheid. Alle deelnemers beoordeelden hoe alert ze zich voelden aan het einde van de studie en degenen die de cafeïnehoudende koffie dronken beoordeelden zichzelf als alerter dan de anderen.

Een belangrijke bevinding was dat degenen die zichzelf alerter beoordeelden - of ze nu cafeïnehoudende koffie dronken of niet - ook de neiging hadden om hogere cijfers te geven aan zichzelf en hun groepsgenoten. Dit suggereert dat elke interventie die de alertheid verhoogt (als oefening) ook vergelijkbare resultaten kan opleveren, die de auteurs in de studie voorstellen als een toekomstig onderzoeksthema.

"We vermoeden dat wanneer mensen alerter zijn, zij zichzelf en de andere groepsleden meer zien bijdragen aan de discussie, en dat geeft hen een positievere houding", zei Singh.
Maar de cafeïne doet meer dan alleen het verbeteren van goede gevoelens. De onderzoekers analyseerden de groepsdiscussie in de tweede studie, waarbij ze beoordeelden hoeveel elk groepslid had gepraat en bij het onderwerp bleef.

De resultaten toonden aan dat mensen meer geneigd waren om meer te praten na het drinken van cafeïne, maar ze bleven ook vaker bij het onderwerp. "Ze praten over meer relevante dingen na het drinken van cafeïnehoudende koffie," zei hij. Je zou kunnen denken dat als mensen praten over een controversieel onderwerp zoals de Occupy-beweging wrijving zou kunnen ontstaan maar dat blijkt volgens het onderzoek niet te zijn.

Mensen die cafeïnehoudende koffie hadden gedronken hadden meer kans dan degenen die decaf dronken om te zeggen dat ze bereid waren om terug met hun groep samen te werken.

"Hoewel ze meer praatten en discussieerden wilden ze toch weer met samenwerken", zei Singh. "Koffie lijkt groepsgesprekken niet ongemakkelijk of onaangenaam te maken."

Vertaling: Andre Teirlinck





 


 

Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag