Cafeinegebruik kan levensverwachting verlengen voor mensen met nierziekten

Volgens een nieuwe studie in Nephrology Dialysis Transplantation kan meer gebruik van cafeine helpen bij het verlagen van het risico op overlijden bij mensen met chronische nierziekten.

Er wordt een omgekeerd evenredige relatie tussen koffieconsumptie en sterftecijfers gerapporteerd onder de algemene bevolking. De associatie tussen cafeineconsumptie en overlijden van mensen met chronische nierziekten blijft echter twijfelachtig. De onderzoekers nemen aan dat cafeinegebruik in verband zou kunnen staan met lagere sterftecijfers bij patienten met chronische nierziekten.

Het mogelijk beschermende effect van cafeine zou in verband kunnen staan met uitwerkingen op vasculair niveau omdat cafeine bekend staat door het laten vrijkomen van substanties zoals stikstofoxide, die de vaatfunctie verbeterten.

Ongeveer 89% van de volwassen bevolking in de VS consumeert dagelijks koffie. Ca. 14% van de volwassenen in de VS heeft een chronische nierziekte. Chronische nierziekte zorgt voor gestegen gezondheidskosten en een groter overlijdensrisico. Men verwacht dat de gangbaarheid van de ziekte wereldwijd zal vermeerderen.

De studie omvatte gegevens van 4.863 Amerikanen die tussen 1999 en 2010 werden geobserveerd. Vergeleken met mensen die minder cafeinehoudende dranken gebruikten waren meer cafeinegebruikers mannelijk, niet-Spaans blank, hadden een hoger opleidingsniveau en een hoger jaarinkomen, waren rokers of ex-rokers, hadden een hoger alcoholgebruik, en minder eerdere beroertes.

De resultaten van de analyses duiden op een tegenstrijdig verband tussen cafeineconsumptie en sterftecijfers in het algemeen onder deelnemers met chronische nierziekten. Vergeleken met mensen die minder cafeine gebruikten, lieten patienten met hogere cafeineniveaus een verlaging van bijna 25% zien van het risico op overlijden tijdens een mediane follow up van 60 maanden.

Miguel Bigotte Vieira, een van de hoofdauteurs van de studie: “Onze studie liet een beschermend effect zien van cafeineconsumptie onder patienten met chronische nierziekten. De vermindering van sterftecijfers was nog steeds aanwezig na het meewegen van andere belangrijke factoren zoals leeftijd, geslacht, ras, roken, andere ziekten en voeding. Deze uitkomsten doen vermoeden dat het adviseren van patienten met nierziekten om meer cafeine te drinken hun levensverwachting zou kunnen verlengen. Dit zou een simpele, klinisch gunstig en goedkope optie kunnen zijn, hoewel dit idealiter bevestigd zou moeten worden d.m.v. een gerandomiseerd klinisch onderzoek.” De auteur benadrukte dat deze observatiestudie niet kan bewijzen dat cafeine het overlijdensrisico verlaagt bij patienten met chronische nierziekten, maar alleen wijst op het mogelijke beschermende effect.

Vertaling: Ellen Lam

 



Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel



Naar het overige nieuws van vandaag