Link ontdekt tussen gevoeligheid voor bittere smaak en risico op kanker

PENN STATE

Een hoge gevoeligheid voor bittere smaak wordt gelinkt met een significant verhoogd risico op kanker bij oudere Britse vrouwen, volgens onderzoekers die een unieke studie uitvoerden onder 5500 vrouwen wiens voedingspatroon, leefstijl en gezondheid ongeveer 20 jaar lang gevolgd werd.

De studie onderzocht de relatie tussen het vermogen tot proeven van de bitter smakende stof fenylthiocarbamide, bekend als PTC, of de aanwezigheid van specifieke genetische verschillen in de receptor voor bittersmaak, TAS2R38, welke bindt aan PTC, en het risico op kanker in een deelgroep van de UK Women’s Cohort Study.

De UK Women’s Cohort Study werd tot stand gebracht in 1995 door voedingsepidemiologen aan de Leeds University om verbanden te onderzoeken tussen voeding en chronische ziektes, kanker in het bijzonder. De studie had een vrouwelijke populatie van 35000 vrouwen van (aanvankelijk) middelbare leeftijd. De onderzoekers verkregen gegevens over de incidentie van kanker van het Great Britain National Health Service Central Register.

Onderzoekers analyseerden het voedingspatroon van vrouwen in de studie, gebruik makende van een 217 items bevattende voedsel frequentie vragenlijst , die werd toegepast toen de vrouwen in de late jaren 90 deelnamen aan de cohort studie. De onderzoekers stelde de hypothese dat vrouwen met een grotere gevoeligheid voor bittere smaak minder groenten zouden consumeren en dit een hogere incidentie van kanker zouden opleveren.

Hoewel er geen verband was tussen gevoeligheid voor bittere smaak en consumptie van groenten, ontdekten onderzoekers wel dat, onder oudere vrouwen, gevoeligheid voor bittere smaak gelinkt werd met een groter risico op kanker, volgens hoofdonderzoeker Joshua Lambert, associate professor of food science in het College of Agricultural Sciences, Penn State.

Lambert, die samenwerkte met wetenschappers van de voedingsepidemiolgie groep van Leeds University toen hij op sabbatical was in Engeland om het onderzoek op te zetten, merkte op dat, afhankelijk van het niveau van de gevoeligheid voor bittere smaak, de studiedeelnemers werden ingedeeld als ’super-proevers’, ‘proevers’, en ‘niet-proevers’. De bevindingen werden deze maand online gepubliceerd in het European Journal of Nutrition.

“De verschillen in de incidentie van kanker tussen de vrouwen met de hoogste gevoeligheid voor bittere smaak en die met de laagste, was opvallend“, aldus Lambert. “Super-proevers hadden een ongeveer 58 procent hoger risico op kanker, en de proevers hadden een 40 procent hoger risico om kanker te ontwikkelen, vergeleken met vrouwen die ingedeeld waren als niet-proevers.”

Echter, in deze analyse, leverde een hoge gevoeligheid voor bittere smaak niet de verwachte link met keuzes met betrekking tot voeding die het vaker voorkomen van kanker konden verklaren, benadrukte Lambert.

“Onze hypothese was dat vrouwen die een grotere gevoeligheid voor bittere smaak hadden—of ze PTC proevers waren, superproevers, of dat ze het TAS2R38 diplotype hadden om te suggereren dat ze proevers of superproevers waren---, een hoger risico zouden hebben op het ontwikkelen van kanker dan vrouwen die niet-proevers waren. We dachten dat dat zo zou zijn omdat ze over hun gehele leven minder bitter smakende groenten, van welke het bekend is dat ze preventieve werkingen met betrekking tot kanker hebben, geconsumeerd zouden hebben”, aldus Lambert.

“Toen we naar de gegevens keken, zagen we dat onze hypothese, voor vrouwen over de 60, deels correct was. Risico op kanker was hoger bij vrouwen die ingedeeld waren als proevers of super-proevers, maar we zagen geen verschillen met betrekking tot consumptie van bitter smakende groenten.”

Super-proevers en proevers aten niet minder groenten dan de niet-proevers, merkte Lambert op. Ze rapporteerden , bijvoorbeeld, een even grote consumptie van spruitjes als van broccoli als bij de niet proevers.

Dus, hoe maakt dat onderzoekers..? Gretig, om nog meer studies uit te voeren om de factoren te ontrafelen die de relatie tussen gevoeligheid voor bittere smaak en kanker sturen, aldus Lambert. Hij en zijn collega’s in Penn State’s Department of Food Science and Department of Public Health Sciences dienden in mei een subsidieaanvraag in bij het American Institute for Cancer Research om een financiering te verkrijgen voor een studie naar het verband tussen gevoeligheid voor bittere smaak en het risico op dikke darm kanker bij Amerikaanse mannen en vrouwen.

Maar het zet ze ook aan het denken dat de relatie tussen gevoeligheid voor bittere smaak en kanker waarschijnlijk meer te maken heeft met de totale kwaliteit van het voedingspatroon dan enkel met de consumptie van groenten, volgens Lambert. Hij zei dat kanker experts, steeds meer vermoeden dat de banden tussen de ziekte en voeding enkel onthuld zullen worden als onderzoekers het grotere plaatje gaan bestuderen.

Onze hypothese dat vrouwen met een hogere gevoeligheid voor bittere smaak minder groenten zouden eten, ze hiermee linkend aan een verhoogd risico op kanker, was waarschijnlijk een te smal concept,” zei hij. “Als je een aversie voor bittere smaak hebt, drink je waarschijnlijk ook minder alcohol, en alcohol is een risicofactor voor kanker. Dus, wegen de risico’s van het te weinig groenten eten zwaarder dan de voordelen van geen alcohol drinken met betrekking tot het totale risico om kanker te krijgen, of juist omgekeerd? We weten het gewoon nog niet”.

Hoewel onderzoekers niet het verwachte verband zagen tussen gevoeligheid voor bittere smaak en consumptie van groenten, betekent dat niet dat het er niet is in de bredere context van het totale voedingspatroon, suggereerde Lambert.

“Misschien zien we, als we een stap terug doen, en kijken op het niveau van het totale voedingspatroon, dat vrouwen die superproevers zijn over het geheel gezien een mindere kwaliteit van het gehele voedingspatroon hebben, vergeleken bij vrouwen die niet-proevers zijn”, aldus Lambert.

Vertaling: Arnoud



 


 

Steun ook ons kenniswerk, bezoek ook eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag