Gezondheidseffecten neonicotinoïden (bestrijdingsmiddel) gaan veel verder dan bijen

UNIVERSITEIT VAN GUELPH

Volgens een nieuwe studie van de Universiteit van Guelph kunnen gezondheidseffecten van neonicotinoïden veel verder gaan dan bijen. De onderzoekers vonden residuen van de insecticiden in de levers van wilde kalkoenen, wat aantoont dat deze algemene agrochemische stof door vrijuitlopende dieren wordt ingenomen.

De onderzoekers van het Ontario Veterinary College zijn één van de eersten die de bredere effecten van neonatica op wild bestuderen. Gepubliceerd in Environmental Science and Pollution Research, toonde het onderzoek aan dat bijna 10 van de 40 geteste wilde kalkoenkarkassen detecteerbare niveaus van neonicotinoïden in de lever hadden. Bij sommige vogels werden twee soorten insecticide aangetroffen.

De onderzoekers vonden ook maïs en sojaboonzaden bekleed met het insecticide in het spijsverteringsstelsel van sommige vogels.

"Wilde kalkoenen vullen hun dieet aan met zaden van akkers," zei pathobioloog professor Claire Jardine. Ze voerde het onderzoek uit met de voormalige pathobioloog professor Nicole Nemeth, die nu aan de Universiteit van Georgia werkt, pathobioloog PhD Amanda MacDonald, en Philippe Thomas, toxicoloog voor het wildleven bij Environment and Climate Change Canada.

"Er is groeiende bezorgdheid onder beheerders van natuurlijke hulpbronnen, natuurbeschermers en jagers over de vraag of het gebruik van neonics kan worden gekoppeld aan slechte reproductie van wilde kalkoenen."

Hoewel onderzoekers zich hebben gericht op gezondheidsrisico's van neonicotinoïden voor bijen, is het bestuderen van blootstellingsniveaus bij grotere soorten in het wild van cruciaal belang voor het begrijpen van bredere effecten op migratiegedrag, voortplanting en mortaliteit, zei Jardine.

"Onze resultaten dienen als basisgegevens voor wilde kalkoenen in het zuiden van Ontario en bieden context voor referentiewaarden in toekomstige analyses."

MacDonald begon de studie nadat functionarissen van de Ontario Federation of Hunters and Anglers opriepen tot onderzoek naar de mogelijke dreiging van neonics voor wilde kalkoenen. "Een aantal leden jagers in het zuiden van Ontario hadden wilde kalkoenen gezien in de velden die deze zaden aten," zei MacDonald. "In bepaalde gebieden merkten ze een gebrek aan jonge vogels op en wilden weten of neonicotinoïden er iets mee te maken konden hebben.”

De studie bewijst dat wilde kalkoenen neonic-behandelde zaden consumeerden, maar de gezondheidseffecten op lange termijn voor de vogels blijven onbekend, voegde MacDonald eraan toe.

Eerdere studies hebben aangetoond dat neonic-gecoate zaden gezondheidsrisico's veroorzaken bij patrijzen, duiven en kwartels. Van kleine hoeveelheden van het insecticide is aangetoond dat het lichaamsgewicht, voortplanting en misschien sterfte bij trekkende witgekroonde mussen beïnvloedt.

"We moeten doorgaan met het beoordelen van niveaus van neonatica in een verscheidenheid aan dieren in het wild, in het bijzonder dieren die van de grond kunnen eten of planten en insecten kunnen consumeren en daarom waarschijnlijk eerder in contact komen met deze middelen,” zei Nemeth.

Vertaling: Andre Teirlinck





 


 

Steun ook ons kenniswerk, bezoek ook eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag