Be´nvloedt onze omgeving de genen in onze hersenen?

CHARIT╔ - UNIVERSIT─TSMEDIZIN BERLIN

Is er een verband tussen verschillen in IQ-testprestaties en de activiteit van bepaalde genen? Onderzoekers van CharitÚ - Universitńtsmedizin Berlin hebben aangetoond dat wijzigingen in de structuur van een specifiek gen een negatieve invloed hebben op de individuŰle testprestatie. Dit suggereert dat ecologisch ge´nduceerde epigenetische veranderingen in ons genetisch materiaal een grotere impact hebben op onze intelligentie dan eerder gedacht. De resultaten van deze studie zijn gepubliceerd in Translational Psychiatry *.

Stress en ongunstige levenservaringen zijn voorbeelden van milieu actoren die de genactiviteit kunnen be´nvloeden, wat leidt tot structurele veranderingen in ons genetisch materiaal (genoom). Deze 'epigenetische veranderingen' maken het menselijk genoom mogelijk om zich aan te passen aan zijn omgeving, waardoor ons DNA kan worden doorgegeven naar de volgende generatie cellen en aan de informatie die bepaalt of, en onder welke voorwaarden, een bepaald gen zal worden geactiveerd.

Deze studie werd geleid door Dr. Jakob Kaminski en Prof. Dr. Andreas Heinz van CharitÚ's afdeling psychiatrie en psychotherapie op Campus CharitÚ Mitte. Het internationaal team van onderzoekers vergeleek de IQ-testresultaten van bijna 1500 adolescenten met epigenetische modificaties. Het onderzoek richtte zich op het testen van genen die belangrijk zijn op basis van dopamine signaaloverdracht (dopamine neurotransmissie). Dopamine speelt een belangrijke rol in het beloningssysteem van de hersenen en is cruciaal bij het moduleren van iemands drive en motivatie. De onderzoekers waren in staat om een verband aan te tonen tussen de epigenetische regulatie van dopamine neurotransmissie en de IQ-testprestaties van een individu. epigenetische modificatie resulteerde in het monddood maken van het dopaminereceptorgen: neuronen droegen minder dopamine receptoren en de signaaloverdracht was verminderd. In dit onderzoek was silencing van het gen geassocieerd met lagere IQ-testresultaten.

In een reactie op de resultaten van de studie legt Dr. Kaminski uit: "Wij zijn eerder in staat geweest om verbanden tussen stress en cognitieve prestaties te observeren, specifiek in relatie met de activiteit van het dopamine gecontroleerd beloningssysteem. Milieu-ge´nduceerde genactiviteit sluit zich nu aan bij andere factoren waarvan bekend is dat ze de IQ-testen be´nvloeden, zoals armoede en genetische constitutie. In deze studie waren wij in staat om te observeren hoe individuele verschillen in IQ-testresultaten gekoppeld zijn aan zowel epigenetische veranderingen als verschillen in hersenactiviteit die onderhevig zijn aan milieu-invloeden. "De onderzoekers hopen om meer diepgaande studies uit te voeren om de omvang te bepalen van door het milieu veroorzaakte neurobiologische modificaties, evenals de mate waarin deze wijzigingen de IQ-testprestaties be´nvloeden.

Vertaling: Andre Teirlinck

 Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkelNaar het overige nieuws van vandaag