Kan het manipuleren van de darmflora de hartfunctie verbeteren bij patiënten met hartfalen?

Een klinische studie, genaamd de GutHeart-studie, is klaar om de potentiële relatie tussen de bacteriële samenstelling van de darmflora en ontstekings- en metabole routes in het cardiovasculaire systeem te onderzoeken.

Zoals beschreven in een ESC Heart Failure-artikel, zal de fase II gerandomiseerde gecontroleerde studie patiënten met hartfalen opvolgen die een antibioticum, een probiotische gist of geen behandeling bovenop de aanbevolen hartfalenbehandeling zullen krijgen.

"Voor zover wij weten, is de GutHeart-studie de eerste interventiestudie om het profiel van de darmflora bij patiënten met hartfalen te beoordelen en de manier waarop dit profiel wordt beïnvloed door geneesmiddelen die lokaal in de darm werken", zei hoofdauteur Dr. Cristiane CK Mayerhofer, van het Universitair Ziekenhuis van Oslo, in Noorwegen. "De nieuwe kennis kan de weg banen voor nieuwe, innovatieve behandelingsstrategieën en zal leiden tot een beter begrip van hoe darmlekkage wordt geassocieerd met ontstekingsprocessen en hartfalen."

De potentiële betekenis van het onderzoek reikt verder dan het cardiovasculair systeem, merkte co-auteur Dr. Ayodeji Awoyemi op, van het Universitair Ziekenhuis Ulleval in Oslo. "Het zal zeker onze kennis uitbreiden met betrekking tot de klinische implicaties van het moduleren van de darmflora," zei hij.

Vertaling: Andre Teirlinck



Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel



Naar het overige nieuws van vandaag