FDA test wel soja en mais maar niet haver of tarwe op glyfosaat (Roundup)

Dick Schrauwen [1]

Monsanto's Roundup onkruidverdelger aangetroffen in twee derde van geteste mais- en sojamonsters

WASHINGTON - De Food and Drug Administration [2] heeft haver- en tarweproducten niet opgenomen in haar glyfosaat-testprogramma. Daardoor zijn Amerikanen grotendeels in het ongewisse over hun blootstelling aan het actieve ingrediŽnt in Monsanto's Roundup-onkruidverdelger in voedsel.

Na meer dan een jaar van zwijgen heeft de FDA eindelijk de resultaten van haar glyfosaattests openbaar gemaakt. Tests hebben glyfosaat gevonden in 63 procent van de maismonsters en 67 procent van de sojamonsters. Maar opvallend genoeg heeft de FDA heeft geen haver en tarwe getest. Dit zijn de twee belangrijkste gewassen waar glyfosaat wordt gebruikt om het gewas op het land te laten uitdrogen. Deze praktijk leidt tot glyfosaatverontreiniging van voedingsmiddelen zoals Cheerios en sommige merken granola [3].

"Het is niet te verontschuldigen dat de FDA geen testen op glyfosaat heeft uitgevoerd in het voedsel met de grootste kans op verontreiniging. ", zegt Olga Naidenko, Ph.D, senior wetenschapsadviseur voor milieugezondheid bij EWG. "In plaats daarvan", zei ze, "heeft de FDA melk en eieren op glyfosaat getest, hoewel onafhankelijke onderzoeken de analyse van Monsanto aantonen dat glyfosaat niet in deze producten terechtkomt. "

In augustus werden in opdracht van de EWG onderzoek uitgevoerd naar glyfosaatresten in populaire haverontbijtgranen, havermout, muesli en graanrepen [3]. Bijna driekwart van de 45 geteste monsters hadden glyfosaatniveaus hoger dan wat EWG-wetenschappers beschouwen als voldoende veilig voor de gezondheid van kinderen.

Glyfosaat is in verband gebracht met kanker door wetenschappers van de staat CaliforniŽ en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

"We zeggen niet dat ouders onmiddellijk moeten stoppen om hun kinderen op zich gezonde voeding gebaseerd op haver te geven." zei Naidenko. "Maar ouders moeten zich geen zorgen hoeven te maken dat deze voedingsmiddelen resten van een herbicide bevatten dat in verband gebracht wordt met kanker."
VERWIJZINGEN

[1] Vertaling/bewerking van het persbericht afkomstig van EWG
- https://www.ewg.org/release/fda-glyphosate-testing-conspicuously-skips-oats-wheat-products

[2] FDA, Food and Drug Administration
- https://www.fda.gov

[3] Cheerios, granola
- https://www.cheerios.com/
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Granola

[4] Glyfosaatonderzoek van het EWG (Environmental Working Group)
- https://www.ewg.org/childrenshealth/glyphosateincereal/#.W7O-2y-ZNBy

 



Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel



Naar het overige nieuws van vandaag