Onderzoeksteams vinden wijdverspreide ontstekingen in de hersenen van fibromyalgiepatiŽnten

PET-beeldvormingsonderzoeken bij Mass. Algemeen Ziekenhuis, Karolinska Institutet onthullen verhoogde gliale activering, correlatie met vermoeidheidsniveaus

MASSACHUSETTS ALGEMEEN ZIEKENHUIS

Een onderzoek door onderzoekers van het Massachusetts General Hospital (MGH) - samen met een team van het Karolinska Institutet in Zweden - heeft voor het eerst een wijdverspreide ontsteking in de hersenen van patiŽnten met de slecht begrepen aandoening, fibromyalgie genaamd, gedocumenteerd. Hun rapport is online gepubliceerd in het tijdschrift Brain, Behavior and Immunity.

"We hebben geen goede behandelingsmogelijkheden voor fibromyalgie, dus het identificeren van een mogelijk behandelingsdoel zou kunnen leiden tot de ontwikkeling van innovatieve, effectievere therapieŽn", zegt Marco Loggia, PhD, van het op MGH gebaseerde Martinos Center for Biomedical Imaging, co senior auteur van het rapport.

"En het vinden van objectieve neurochemische veranderingen in de hersenen van patiŽnten met fibromyalgie zou het aanhoudende stigma van veel patiŽnten moeten verminderen, die vaak te horen krijgen dat hun symptomen denkbeeldig zijn en er niets mis is met hen.

" Gekenmerkt door symptomen zoals chronische wijdverspreide pijn, slaapproblemen, vermoeidheid en problemen met denken en geheugen, treft fibromyalgie ongeveer 4 miljoen volwassenen in de Verenigde Staten, volgens de Centers for Disease Control and Prevention. Eerder onderzoek van de Karolinska-groep onder leiding van Eva Kosek, MD, PhD, co-senior auteur van de huidige studie, suggereerde een mogelijke rol voor neuroinflammatie in de aandoening - inclusief verhoogde niveaus van inflammatoire eiwitten in de liquor van de hersenen - maar geen eerdere studie heeft direct gevisualiseerde neuroinflammatie bij fibromyalgiepatiŽnten.

Een 2015-onderzoek door Loggia's team gebruikte gecombineerde MR / PET-scanning om neuro-inflammatie te documenteren - met name activering van gliacellen - in de hersenen van patiŽnten met chronische rugpijn. Volgens de hypothese dat vergelijkbare gliale activatie ook bij fibromyalgiepatiŽnten te vinden is, gebruikte zijn team hetzelfde PET-radiofarmacon, dat bindt aan het translocator-eiwit (TSPO) dat tot overexpressie wordt gebracht door geactiveerde gliacellen, in hun studie die 20 fibromyalgiepatiŽnten omvat en 14 controlevrijwilligers.

Tegelijkertijd had het Kosek-team in Karolinska een groep van 11 patiŽnten en een gelijk aantal controledeelnemers ingeschreven voor een vergelijkbaar onderzoek met de TSPO-bindende PET-tracer. Omdat dat radiofarmaceuticum bindt aan twee soorten gliacellen - microglia en astrocyten - beeldden ze ook 11 patiŽnten uit, 6 die de TSPO-beeldvorming hadden en 5 anderen, en een andere 11 controles met een PET-tracer waarvan wordt gedacht dat deze bij voorkeur aan astrocyten bindt en niet aan microglia.

In beide centra vulden deelnemers met fibromyalgie vragenlijsten in om hun symptomen te beoordelen. Toen het MGH-team op de hoogte was van het soortgelijke onderzoek dat de Karolinska-groep had uitgevoerd, besloten de teams om hun gegevens te combineren tot een enkele studie.

De resultaten van beide centra vonden dat gliale activering in verschillende gebieden van de hersenen van fibromyalgiepatiŽnten significant groter was dan bij controledeelnemers.

Vergeleken met de chronische rugpijnstudie van het MGH-team, waren de TSPO-verhogingen meer verspreid door de hersenen, wat volgens Loggia overeenkomt met de meer complexe symptoompatronen van fibromyalgie. TSPO-niveaus in een structuur genaamd cingulate gyrus - een gebied geassocieerd met emotionele verwerking waarbij neuro-inflammatie is gerapporteerd bij patiŽnten met chronisch vermoeidheidssyndroom - correspondeerden met patiŽnten gerapporteerde niveaus van vermoeidheid.

De onderzoeken van het Karolinska-team met de astrocyt-bindende merkstof vonden weinig verschil tussen patiŽnten en controles, wat suggereert dat microglia in de eerste plaats verantwoordelijk waren voor de toegenomen neuro-ontsteking bij fibromyalgiepatiŽnten.

"De activering van gliacellen die we in onze studies hebben waargenomen, maakt ontstekingsmediatoren vrij, die naar men denkt de pijnpaden sensibiliseren en bijdraagt aan symptomen zoals vermoeidheid", zegt Loggia, een assistent-professor in de radiologie aan de Harvard Medical School. "Het vermogen om de krachten te bundelen met onze collega's bij Karolinska was fantastisch, omdat het combineren van onze gegevens en het zien van vergelijkbare resultaten op beide locaties vertrouwen geeft in de betrouwbaarheid van onze resultaten."

Vertaling: Pieter Tau

 Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkelNaar het overige nieuws van vandaag