Plantaardige diŽten verbeteren cardiometabolische risicofactoren bij diabetespatiŽnten

Nieuwe reviewstudie in het tijdschrift Clinical Nutrition

PHYSIANS COMMITTEE FOR RESPONSIBLE MEDICINE.

WASHINGTON - Volgens een nieuwe review gepubliceerd in het tijdschrift Clinical Nutrition, verbeteren plantaardige diŽten de glycemische index, leiden tot gewichtsverlies en verbeteren het cholesterolgehalte bij mensen met diabetes type 2.

Onderzoekers beoordeelden negen gerandomiseerd gecontroleerde studies die de effectiviteit van veganistische en vegetarische diŽten voor diabetespatiŽnten evalueerden. De resultaten laten zien dat degenen die een plantaardig dieet aten hun cholesterol zagen verlagen en verloren aan gewicht, HbA1c-niveaus verlaagden en andere cardiometabole risicofactoren verbeterden.

Meer dan 100 miljoen Amerikanen hebben momenteel diabetes of prediabetes en hebben twee tot vier keer meer kans om te overlijden aan hart- en vaatziekten.

"Het verband tussen diabetes en hart- en vaatziekten is sterk: zestig tot zeventig procent van de mensen met diabetes type 2 sterft aan een hartziekte", zegt studie co-auteur Hana Kahleova, MD, Ph.D., directeur van klinisch onderzoek bij de Physians Committee for Responsible Medicine. "Het goede nieuws is dat deze studie aantoont dat het eten van een plantaardig dieet het risico op hartproblemen kan verminderen en tegelijkertijd type 2 diabetes kan verbeteren."

De auteurs van de studie suggereren dat diŽten op plantaardige basis, die zich richten op fruit, groenten, granen en peulvruchten, zowel de glycemische controle als de cardiovasculaire gezondheid ten goede komen, omdat ze arm zijn aan verzadigd vet, rijk aan fytochemicaliŽn, vezelrijk en vaak rijk aan laag glycemische groenten en fruit.

Eerdere gecontroleerde onderzoeken en prospectieve cohortstudies hebben aangetoond dat ťťn op planten gebaseerd voedingspatroon geassocieerd is met een lager risico op coronaire hartziekten, type 2 diabetes, obesitas, hypertensie, cardiovasculaire mortaliteit en mortaliteit in het algemeen.

Vertaling: Andre Teirlinck

 


 

Steun ook ons kenniswerk, bezoek ook eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag