Het dubbel controleren van diabetes medicatie kan herhospitalisaties verminderen

Nieuwe studie suggereert dat medicatie afstemmingsprogramma's risico's kunnen verminderen

BRIGHAM AND WOMEN’S HOSPITAL

Artsen hebben meer dan 15 minuten nodig om de medicatielijst van een patiënt in een elektronisch systeem voor medische dossiers dubbel te controleren, maar volgens een nieuwe studie is dit wellicht de tijd waard. In een artikel gepubliceerd in het tijdschrift Diabetes Care, beoordelen Brigham en de arts van het ziekenhuis, Alexander Turchin, MD, en zijn collega's de programma's voor dubbele controle van medicatie bij BWH en het Massachusetts General Hospital, en vonden ze nuttig.

"Lijsten met medicijnen komen vaak niet overeen met wat de patiënt daadwerkelijk inneemt," zei Turchin. "Data invoerfouten, evenals medicijnen voorgeschreven door andere beoefenaars waarvan we ons niet bewust zijn, kunnen deze verschillen veroorzaken." Deze verschillen kunnen leiden tot medicatiefouten zoals weglatingen, doublures, onjuiste doses en medicamenteuze interacties die soms ernstige gevolgen voor de gezondheid kunnen hebben.

Het is niet helemaal duidelijk hoe vaak dit voorkomt. Twee studies brachten de kans op 53,6 procent in 2005 - hetzelfde jaar waarin de Gezamenlijke Commissie voor het eerst de nadruk legde op medicamenteuze afstemming als nationaal doel - en 41,3 procent in 2008. In een 2014 aangehaald onderzoek, bevatten vier van de vijf verwijzingsbrieven voor 300 patiënten in een bepaald diabetescentrum elk minstens één medicatie discrepantie.

Diabetespatiënten lopen vooral risico op bijwerkingen veroorzaakt door onjuiste doseringen en combinaties van medicijnen. Onjuiste dosering van medicijnen zoals insulines en sulfonylurea kan gemakkelijk leiden tot een lage bloedsuikerspiegel - een gevaarlijke complicatie die kan leiden tot epileptische aanvallen, verlies van bewustzijn of zelfs de dood.

Om te onderzoeken of het nachecken van medicatie gevolgen heeft voor de gezondheid van diabetespatiënten, bekeken Turchin en zijn team patiëntenrapporten van januari 2000 tot juni 2014. Ze onderzochten de gevallen van medisch akkoord - wanneer een arts bevestigde dat de medicijnen van een patiënt correct waren - en het latere ziekenhuis van de patiënt bezoeken in perioden van zes maanden. Patiënten namen doorgaans tussen één en twee diabetes medicijnen en bezochten de eerstelijnszorg vier keer per beoordelingsperiode. Turchin en zijn team ontdekten dat clinici diabetesmedicatie verzoenden in 67 procent van de beoordelingsperioden, en dat verzoening van ambulante diabetesmedicatie gepaard ging met minder opeenvolgende ziekenhuisopnames en bezoeken aan spoedeisende hulp. Ze vonden niet dezelfde correlatie met verzoening van niet-diabetes medicijnen die de patiënten aan het gebruiken waren.

Als we deze bevindingen extrapoleren, zou het mogelijk zijn om tot $ 6,7 miljard per jaar te besparen - 8 procent van de totale jaarlijkse kosten van ziekenhuisopnames van diabetespatiënten in de VS - en zeldzame maar ernstige bijwerkingen voor patiënten te voorkomen.

"Onze resultaten suggereren dat het combineren van diabetesmedicijnen de resultaten van de patiënt zou kunnen verbeteren en de kosten van de gezondheidszorg zou kunnen verlagen," zei Turchin.





 


 

Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag