Verlichte schouder op echo kan wijzen op diabetes

RADIOLOGICAL SOCIETY OF NORTH AMERICA

CHICAGO - Een schouderspier die ongewoon helder op een echo verschijnt kan een waarschuwingsteken zijn voor diabetes, volgens een onderzoek dat volgende week gepresenteerd wordt op de jaarlijkse bijeenkomst van de Radiological Society of North America (RSNA).

Echografie wordt veelvuldig gebruikt om de oorzaken van pijn in de schouder te diagnosticeren. Meer dan 10 jaar geleden begon Steven B. Soliman van het Henry Ford Hospital in Detroit - D.O. en radioloog op het gebied van het bewegingsapparaat - een patroon te ontdekken omdat de deltaspier, de grootste spier in de schouder, helder oplichtte op een echografie.

ďElke keer als we vroegen of een van deze patiŽnten diabetes had, zeiden ze Ďjaí of ze vertelden ons dat ze borderline hadden maar geen medicatie innamen,Ē zegt dr. Soliman.

Deze waarnemingen spoorden dr. Soliman en zijn collegaís van Henry Ford aan om een studie op te zetten om te kijken of de helderheid, of echogeniciteit van de schouderspier voorspellend kon zijn voor diabetes. De uitkomsten tonen aan dat, door het gebruik van de echogeniciteit van de spier, radiologen in staat waren om diabetes type 2 te voorspellen, het meest voorkomende type diabetes, bij bijna 9 van de 10 patiŽnten. Helderheid op een echo was ook een accurate voorspeller van pre-diabetes, een toestand van een abnormaal hoog bloedsuikergehalte, dat meestal overgaat in diabetes als de leefstijl niet verandert.

De onderzoekers zeggen dat de uitkomsten interventies in een vroeger stadium mogelijk maken.

ďAls we dit observeren bij patiŽnten met pre-diabetes en diabetes, kunnen we ze laten sporten, afvallen en voor dieetveranderingen zorgen,Ē zegt dr. Soliman. ďAls deze interventies vroeg genoeg plaatsvinden, zouden de patiŽnten medicatie kunnen vermijden met alle complicaties die de ziekte met zich meebrengen.Ē

Voor de studie verzamelden dr. Soliman en zijn collegaís 137 schouder-echoís van patiŽnten met diabetes type 2, waaronder 13 met pre-diabetes. De onderzoekers bekeken ook 49 echoís van obese patiŽnten zonder diabetes.

De onderzoekers lieten de echoís aan twee radiologen zien, gespecialiseerd in het bewegingsapparaat, die niet wisten of de echoís van patiŽnten met of zonder diabetes waren. Aan de radiologen werd gevraagd de patiŽnten te classificeren, gebaseerd op de helderheid van hun schouderspier, in drie categorieŽn: normaal, vermoedelijke diabetes en definitieve diabetes. Een derde radioloog trad op als arbiter voor de gevallen waar de andere twee over twijfelden.

De resultaten toonden aan dat een consensus diagnose ďdefinitieve diabetesĒ door de radiologen een krachtige voorspeller was van de diabetische status. Door de schouderechoís te gebruiken voorspelden de radiologen correct diabetes bij 70 van de 79 patiŽnten, oftewel 89%.

ďDe positieve resultaten waren geen verrassing voor ons omdat de schouderspieren van patiŽnten met diabetes zo duidelijk verlicht waren op de echo, maar we waren des te meer verrast door de mate van nauwkeurigheid,Ē zet dr. Soliman.

Een hyperechoische, of ongebruikelijk heldere deltaspier was ook een sterke voorspeller van pre-diabetes. De bewegingsapparaat-radiologen categoriseerden alle 13 pre-diabetische echografieŽn in ďvermoedelijke diabetesĒ of ďdefinitieve diabetesĒ.

ďVeel patiŽnten wisten niet eens of ze diabetisch of pre-diabetisch waren,Ē zegt dr. Soliman, die opmerkte dat dit gebrek aan besef een serieus probleem is in de VS.

Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC), weet bijna 1 op de 4 Amerikanen met diabetes - ca. 7,2 miljoen mensen - niet dat ze de ziekte hebben en blijven ongediagnosticeerd.

ďEn, de CDC stelt dat pre-diabetes een verbluffend aantal volwassenen treft: 84,1 miljoen, ofwel bijna 34% van de volwassen VS populatie; en een overweldigende 90% van deze mensen heeft totaal geen idee van hun pre-diabetische status en lopen een groot risico op de ontwikkeling van diabetes type 2,Ē zegt dr. Soliman.

Waarom de schouderspier op de echoís van patiŽnten met diabetes zich zo helder aftekent, is nog niet helemaal duidelijk volgens dr. Soliman. Maar de onderzoekers vermoeden dat het komt door een laag gehalte aan glycogeen in de spier, een essentiŽle energiebron voor het lichaam dat voornamelijk opgeslagen is in de lever en de spieren. Uit een studie naar spier biopties van patiŽnten met diabetes kwam naar voren dat spierglycoceengehaltes zijn verminderd met 65%. Eerder onderzoek heeft ook aangetoond dat de spieren van atleten helderder te zien waren op echoís na het sporten, als hun glycoceenvoorraden uitgeput zijn.

ďHet zou kunnen dat dit verschijnsel bij mensen met diabetes en pre-diabetes in verband staat met de bekende problemen met glycoceensynthese in hun spieren als gevolg van hun insuline afwijkingen,Ē zegt dr. Soliman.

Als ze nu een helder oplichtende schouderspier op een echo zien, maken radiologen van het Henry Ford een aantekening in hun rapportage met een indicatie dat de observatie gelinkt wordt aan diabetes.

De onderzoekers willen de studie naar de connectie tussen schouderspier echogeniciteit en diabetes voortzetten, met het oog op kwantificering van het fenomeen en om te kijken of het omkeerbaar is.

Vertaling: Ellen LamSteun ons kenniswerk, winkel ook eens in de Leefbewust winkelNaar het overige nieuws van vandaag