Invloed van de darmflora op diabetes

UNIVERSITEIT VAN GOTHENBURG

Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Cell laat zien dat de darmflora het vermogen bezit om invloed uit te oefenen op de reactie van cellen die reageren op insuline en zo bij te dragen tot verbetering van diabetes type 2. De bevindingen tonen een tot hiertoe onbekend pathologisch mechanisme.

Gedurende de afgelopen jaren wordt de darmflora in verband gebracht met onze gezondheid en verschillende ziektetoestanden. Er zijn echter maar een paar onderzoeken of een aangetaste microflora rechtstreeks ziektes kan beÔnvloeden.

Wetenschappers van de Sahlgrenska Academy, University of Gothenburg, Zweden, hebben nu laten zien dat onze darmflora de mogelijkheid heeft zich te koppelen aan histidine, een metabolisme van aminozuren. Dit leidt op zijn beurt tot de vorming van imidazoolpropionaat, een stof die de cellen de mogelijkheid geven te reageren op insuline. Het verminderen van hoeveelheid bacterieel geproduceerd imidazoolpropionaat kan daarom een nieuwe manier zijn om patiŽnten met diabetes type 2 te behandelen.

"Deze stof veroorzaakt niet alle diabetes type 2, maar onze werkingshypothese is dat er subpopulaties van patiŽnten mogelijk zijn die kunnen profiteren van het veranderen van hun dieet of het veranderen van hun darmflora waarbij de niveaus van imidazolpropionaat verlagen," zegt Fredrik Backhed, hoogleraar Moleculaire Geneeskunde met een focus op de rol van darmflora in het metabolisme.

De laatste studie omvatte analyse van verschillende stoffen in het bloed dat van de darm naar de lever gaat. De onderzoekers stelden een verhoogde concentratie van de imidazolpropionaat vast bij patiŽnten met diabetes type 2.

Met behulp van fecale monsters was het ook mogelijk om aan te tonen dat de microflora van mensen met diabetes type 2 imidazolpropionaat produceert wanneer histidine werd toegevoegd. Dit mechanisme werd niet gevonden bij diabetesvrije personen.

De studie bestond uit 5 patiŽnten met diabetes type 2 en 10 diabetes vrije personen. De bevindingen werden bevestigd in een grotere studie met 649 personen.

De wetenschappers van GŲteborg gingen vervolgens over tot het onderzoeken van het effect van imidazoolpropionaat op het suikermetabolisme, en vonden dat de molecule een signaalroute beÔnvloedde die eerder in verband was gebracht met stofwisseling gerelateerde zaken door direct een specifiek eiwit, p38gamma, te activeren.

Deze bevindingen bieden antwoord op vragen over de aard van de onderliggende mechanismen. Deze blijven volgens Backhed vaak onbeantwoord in studies over hoe de darmen zijn geassocieerd met bijvoorbeeld obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten.

Als directeur van het Wallenberg-laboratorium voor cardiovasculaire aandoeningen Metabolic Research aan de Sahlgrenska Academy, ziet hij het translationeel onderzoeksomgeving als de sleutel tot de resultaten die nu worden gepresenteerd.

De combinatie van fundamenteel en klinisch onderzoek maakt de weg vrij voor identificatie van door bacteriŽn geÔnduceerde mechanismen en het door verdere studies, stratificeren van patiŽntenpopulaties en identificeren van nieuwe meer gepersonaliseerde vormen van behandeling.

"Onze bevindingen laten duidelijk zien hoe belangrijk de interactie is tussen de darmfora en voedingsziekten. Het resultaat laat ook zien dat darmbacteriŽn van verschillende individuŽn kunnen leiden tot de productie van compleet andere stoffen die zeer specifieke effecten in het lichaam kunnen hebben, "zegt Backhed.

Vertaling: Andre Teirlinck
 Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkelNaar het overige nieuws van vandaag