Heeft kniepijn te maken met depressie?

AMERICAN GERIATRICS SOCIETY.

In de Verenigde Staten heeft ongeveer 13 procent van de vrouwen en 10 procent van de mannen van 60 jaar of ouder kniepijn als gevolg van artrose (AT). Artrose treedt op wanneer een gewricht ontstoken geraakt, meestal omdat het beschermende kraakbeen en andere weefsels die gewrichten als de knie ondersteunen, beschadigd graken. Kniepijn bij AT kan het moeilijker maken om voor jezelf te zorgen, wat de kwaliteit van leven kan schaden. Dit kan op zijn beurt weer tot een depressie leiden.

Volgens onderzoekers, treft kniepijn door AT ongeveer 55 procent van de mensen ouder dan 40 in Japan. Onlangs publiceerde een Japans onderzoeksteam een studie in het Journal of the American Geriatrics Society, waarin de effecten van kniepijn op depressie waren onderzocht. Tot nu toe besteedden weinig onderzoeken aandacht aan de manier waarop kniepijn en verminderde functie van de knie verband houden met depressie.

De wetenschappers onderzochten gegevens van 573 65-plussers die deelnamen aan de Kurabuchi-studie die de de gezondheid van oudere volwassenen in Centraal-Japan opvolgt.

Toen de studie begon (tussen 2005 en 2006) had geen van de deelnemers symptomen van depressie. Twee jaar later voltooiden zij bijna allemaal follow-up-interviews. De deelnemers beantwoordden vragen over hun kniepijn en werden beoordeeld op symptomen van depressie.

Bijna 12 procent van de deelnemers had symptomen van depressie ontwikkeld. Mensen die kniepijn 's nachts ervaarden terwijl ze in bed lagen, terwijl ze sokken aantrokken, of terwijl ze in of uit een auto stapten, meldden meer symptomen van depressie te hebben, merkten de onderzoekers op.

De onderzoekers concludeerden dat het vragen aan oudere volwassenen met kniepijn of ze 's nachts pijn ondervinden in bed als zij sokken aantrekken of bij het in- of uitstappen van een voertuig, nuttig kan zijn voor het screenen van mensen met een risico op het ontwikkelen van depressie.

Vertaling: Andre Teirlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag