Bacterieel duo veroorzaakt darmkanker

Wetenschappers hebben een combinatie van bacteriŽn geÔdentificeerd die het risico op darmkanker lijkt te verhogen. Via een reeks experimenten met muizen konden ze de manieren aantonenwaarop de twee soorten bacteriŽn ontstekingen bevorderen en de slijmlaag van de dikke darm afbreken. Christine M. Dejea en collega's begonnen met het analyseren van weefselmonsters van patiŽnten met een genetische aandoening geassocieerd met een verhoogd risico op het ontwikkelen van precancereuze poliepen in de dikke darm, de familiaire adenomateuze polyposis (FAP).

In tegenstelling tot monsters van patiŽnten met sporadische poliepen, bevatten FAP-monsters de bacteriŽn Escherichia Coli en Bacteroides fragilis (ETBF), een resultaat dat bevestigd werd door een grotere dataset van monsters van FAP-patiŽnten. Intrigerend is dat E.coli en ETBF genen tot expressie brengen die respectievelijk zijn geassocieerd met verhoogde DNA-beschadiging en tumorigenese.

Toen de onderzoekers deze bacteriŽn van FAP-patiŽnten in muizen implanteerden, ontdekten ze dat muizen met slechts ťťn soort weinig tumoren ontwikkelden, terwijl muizen die met beide bacteriesoorten waren gekoloniseerd aanzienlijk vatbaarder waren voor invasieve kanker en overlijden. Door een reeks experimenten ontdekte Dejea et al. dat ETBF de micro-omgeving van de darm verandert door het slijm uit te putten en een ontstekingsreactie te induceren, wat E.coli helpt de darm te koloniseren. Op basis van deze resultaten suggereren de auteurs dat het nuttig kan zijn om deze bacteriŽn vroeg in hun leven uit de slijmvlieslaag van FAP-patiŽnten te verwijderen.

Vertaling: Andre Teirlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag