Is een gewone antibacterie schadelijk voor de darmflora?

AMERICAN ASSOCIATION FOR THE ADVANCEMENT OF SCIENCE

Wetenschappers hebben ontdekt dat Triclosan, een antibacteriŽle toevoeging in duizenden consumentenproducten, dikke darmontsteking veroorzaakt en darmkanker verergert bij muizen. Hun ontnuchterende conclusie toont aan dat gezondheidsinstellingen zullen willen onderzoeken of ze de beleidsvorming rond het gebruik van dit algemene ingrediŽnt opnieuw zouden moeten beoordelen.

Triclosan zit in meer dan 2.000 consumentenproducten, van tandpasta tot cosmetica en speelgoed, en wordt op zoín grote schaal gebruikt dat de hele Amerikaanse bevolking er op enig moment in hun leven mee in aanraking komt. Onderzoek heeft aangetoond dat Triclosan bij hoge dosering giftig kan zijn, maar de gezondheidseffecten van lagere concentraties waar iemand mee in aanraking kan komen zijn onduidelijk. Haixia Yang en collegaís voerden muizen drie weken lang voedsel met wisselende concentraties Triclosan.

Ze ontdekten dat muizen met een Triclosan concentratie die overeenkomt met aangetoonde concentraties in menselijke bloedcellen, meer systemische en darmaandoeningen hadden vergeleken met de controlemuizen. Verder verergerde blootstelling aan Triclosan de hevigheid van darmontstekingen bij muismodellen met Inflammatory Bowel Disease (IBD) (inflammatoire darmziekte, EL) - een effect dat aanhield, zelfs als lage doseringen van deze chemische stof werden toegediend.

Toediening van Triclosan verergerde ook de grootte van de tumor en verminderde de overlevingskans in een aparte groep knaagdieren met darmkanker. Opmerkelijk is dat Triclosan de diversiteit van in symbiose levende bacteriŽn in muizendarmen verminderde, en bacterievrije muizen beschermd waren tegen schadelijke effecten, daarmee aantonend dat deze pro-ontstekingsreacties kunnen ontstaan als gevolg van de veranderingen in het darmmicrobioom. De auteurs benadrukken dat nadere studies de impact van Triclosan op de menselijke darmgezondheid moeten vaststellen, en besloten moet worden of patiŽnten met IBD of darmkanker kwetsbaarder zijn voor elk schadelijk gevolg.

Vertaling: Ellen Lam

 


 

Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag