Hoe goede bacteriŽn darmen gezond houden

BAYLOR-COLLEGE OF MEDICINE

Nieuw onderzoek onthult een cellulair mechanisme waarmee goede bacteriŽn het darmkanaal helpen gezond te blijven. De studie, die verschijnt in het tijdschrift Immunity, toont aan dat goede bacteriŽn, of de microbiota, een interactie aangaan met zowel de epitheelcellen aan de binnenkant van het darmkanaal als met cellen van het immuunsysteem om de immuunrespons in evenwicht te brengen en de darm te beschermen tegen ongewenste ontsteking.

De studie suggereert dat het manipuleren van de microbiota om intestinale immuunresponsen te beperken potentiŽle therapeutische voordelen kan hebben voor aandoeningen zoals inflammatoire darmaandoeningen.

"Een aanzienlijke hoeveelheid werk wijst er momenteel op dat de microbiota het immuunsysteem vormen en het helpt zijn werk te doen", zei de corresponderende auteur Dr. Gretchen Diehl, assistent-professor moleculaire virologie en microbiologie mede-directeur van de Biology of Inflammation Centre en lid van het Dan L Duncan Comprehensive Cancer Center in Baylor College of Medicine. "Ziekte-veroorzakende microben, zoals Salmonella, roepen een sterke inflammatoire immuunrespons op die gericht is op het elimineren van de microbe.

Maar een ontstekingsimmuunreactie, vooral in de darm, kan schadelijk zijn voor het gezonde weefsel. Hier bepaalden wij de rol van de microbiota in het moduleren van de immuunrespons op een manier die ontsteking vermindert en de schade beperkt voor de darmen."

Voor een effectieve immuunrespons sturen immuuncellen, genaamd antigeen presenterende cellen, andere immuuncellen aan, die T-cellen worden genoemd, om een passende ontstekingsreactie op te zetten om microbiŽle indringers te bestrijden. Ze sturen ook ontstekingsremmende T-cellen, ook bekend als regulerende T-cellen, om inflammatoire immuunresponsen tegen het voedsel dat we eten te beperken en om inflammatoire immuunresponsen uit te schakelen.

De microbiota helpt de ontstekingsreactie 'af te stellen' door de antigeen presenterende cellen te instrueren om het cytokine IL-10, een belangrijk ontstekingsremmend molecuul, uit te scheiden. IL-10 dempt inflammatoire T-celreacties en bevordert regulerende T-celreacties die de balans houden.

"Het resultaat is een gebalanceerde respons die nog steeds een infectie zoals Salmonella kan bestrijden, maar die wordt gereguleerd om schade aan het gezonde darmweefsel te voorkomen," zei Diehl. "We wilden weten hoe de microbiota dit soort reacties zou kunnen veroorzaken."

De microbiota-epitheelverbinding.

"We ontdekten dat toen we de laboratoriumdieren antibiotica gaven, de antigeenpresenterende cellen IL-10 niet maakten. Wanneer we bacteriŽn in het darmstelsel van de dieren terugstuurden, veroorzaakten alleen bacteriŽn die zich aan het darmepitheel konden hechten IL-10-productie door antigeen-presenterende cellen en verminderde de ontstekingsreactie, "zei Diehl. "Het is enigszins contra-intuÔtief omdat microben die zich kunnen hechten aan het darmepitheel worden beschouwd als pathogenen die mogelijk ziekte kunnen veroorzaken. Maar in dit geval vonden we dat de hechting van bacteriŽn aan het epitheel geen ziekte veroorzaakte, integendeel, het was noodzakelijk om een gebalanceerde regulatie van de T-celreacties te bevorderen en de darmen te beschermen. "

De onderzoekers geven aan dat hun studie nauwelijks het oppervlak raakt en ze zijn actief op zoek naar andere mechanismen waarmee microben een goed gebalanceerde darmomgeving kunnen bevorderen.

Vervolgens plannen Diehl en haar collega's ook onderzoek naar de signaalroutes die worden geactiveerd wanneer de microben zich hechten aan de epitheelcellen om nieuwe routes te identificeren voor het induceren van een gebalanceerde immuunrespons.

"De boodschap voor ons is dat een gezonde microbiota nodig is om een gebalanceerde respons mogelijk te maken, niet alleen om ons te beschermen tegen infectie, maar ook om potentiŽle weefselschade te beperken wanneer het immuunsysteem pathogenen probeert te elimineren", aldus Diehl.

Vertaling: Andre Teirlinck 


 

Steun ook ons kenniswerk, bezoek ook eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag