Waarom willen we LDL-cholesterol verlagen???

Waarom blijven we zoveel moeite doen om LDL te verlagen en HDL te verhogen? LDL en HDL “bloedwaarden” veranderen helemaal niet door eten van verzadigd vet of cholesterolrijke voeding.

Dit is alleen maar een interpretatie van “valse” voorlichting, of voorliegen, want zo zou ik het willen noemen.

We hebben een vaste hoeveelheid lipoproteïnen (dit zijn vet en vetoplosbare stoffen transporterende eiwitten) in ons bloed. Deze transporteiwitten komen pas in actie als er vette stoffen zijn die naar de cellen getransporteerd moeten worden.

LDL is relatief groot en kan dus veel vervoeren, het kleine HDL voert “afval” o.a. afgewerkt cholesterol terug naar de lever voor hergebruik.

De hoeveelheid cholesterol die we met de voeding binnenkrijgen bedraagt ca. 20 – 25% van de dagelijkse hoeveelheid, de rest wordt door de lever geproduceerd. Eten we dus minder dan gaat de lever harder werken. De hoeveelheid die in het bloed circuleert, wat dus gemeten wordt en waar we alle prognoses aan ophangen, is slechts 8% van de totale hoeveelheid cholesterol in het lichaam.

Vroeger werd er eigenlijk alleen maar een “totaal” cholesterol gemeten, een juiste interpretatie, en tot 7 mmol/L was normaal.

Dit zou nog steeds normaal moeten zijn, als er geen statines zouden zijn. Doordat statines een enzym in de lever kapot maakt zodat een voor het leven essentiële stof niet meer gevormd kan worden, kregen de farmaceutische industrieën “goud” in handen, om de vetleugen nog meer onder de aandacht te brengen.

Dat LDL “slecht” zou zijn was een rekenkundig trucje van een van de grootste producenten. En aangezien de artsen “medicijnen” studeren, gebaseerd op de inbreng van de farmaceutische industrie, leren zij dit en weten helaas niet beter! Door nu een cholesterolgehalte te verdelen over de transporteiwitten, en dan de getallen op elkaar te delen krijg je “grote” getallen die je “afwijkend” zou kunnen benoemen. Er is echter niets veranderd aan je cholesterolgehalte. HDL verandert nauwelijks, en in verhouding pas “meer” als je het ten opzichte van LDL bekijkt, die “minder” wordt omdat er “minder cholesterol vervoerd kan worden”.

Nu er zo’n 30 – 35 jaar statines zijn;

Hebben we nu lagere cholesterolwaarden, maar . . .

Zijn er ook minder hart- en vaatziekten?
Zijn er minder dichtgeslibde vaten?
Is er minder aderverkalking?
Zijn er minder hartinfarcten?
Is het sterftecijfer gedaald?
Zijn we ook gezonder geworden?

Op alle vragen moet ik NEE antwoorden, wel zijn we allemaal veel dikker geworden omdat de leugen van vetarm eten de voedingsindustrie ons met veel suikerhoudende vervangende producten opgezadeld heeft.

En eigenlijk is de industrie verantwoordelijk voor de toename van gezondheidsproblemen.

Cholesterol is zó belangrijk dat je het niet eens mag verlagen, het is n.l. de grondstof voor vitamine D, de geslachtshormonen, stresshormonen e.v.a. Verlagen van cholesterol bevordert juist hart en vaatziekten, diabetes, botontkalking, stressproblemen, alzheimer, dementie, vermindering van je cognitieve functies, je weerstand etc. vermindert ook je genezend vermogen na operaties en brandwonden.

Dan zijn er nog veel voorlichters die beweren dat alleen Oxy-LDL (geoxideerd cholesterol in LDL) slecht is. Geoxideerd cholesterol is niet functioneel, en kan ook niet gebruikt worden (het is een fabel dat dit juist extra in je kransslagaders zou “neerslaan”), dit wordt dus als “afgewerkt” cholesterol door HDL terug naar de lever gebracht, waar het verwerkt wordt.

Het lichaam zit heel ingenieus in elkaar, en de bestaande “transportbedrijven” in je bloed zijn al eeuwen niet veranderd. Als er meer cholesterol aangeboden wordt, dan er op dat moment LDL beschikbaar is voor het transport, dan zullen VLDL, IDL en chylomicronen bijspringen. Het blijft HETZELFDE cholesterol, alleen een andere transporteur, die normaal in je bloed aanwezig zijn. En die zeker niet nog “slechter” cholesterol zijn.

Ook het berekenen van ratio’s van de verschillende transporteurs (met cholesterol aan boord) is dus volledig onzinnig.
We moeten gewoon weer terug naar één supergezond “goed” cholesterol!

Het ontstaan van aderverkalking / dichtgeslibde kransslagaders heb ik in een ander stukje beschreven.

Jetty van der Graaf, 2018
Orthomoleculair therapeut

 Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkelNaar het overige nieuws van vandaag