LDL-Cholesterol in de beklaagdenbank

Transportbedrijf aangeklaagd vanwege het goederenvervoer.

Het lijkt een spannende krimi, maar is al ongeveer 50 jaar een heet hangijzer, terwijl het al eeuwenlang een normaal proces was. HDL, LDL en VLDL hebben niets met cholesterol te maken en zijn dus géén vormen van cholesterol, het zijn transporteiwitten, lipoproteïnen, die alleen maar het cholesterol vervoeren.

Cholesterol is zo’n belangrijke stof voor ons lichaam en het leven (waarom bevat een eidooier zoveel bevat cholesterol? – “er moet een heel leven uit gevormd worden”!!!) dat het met grote hoeveelheden door de lever gemaakt wordt (het deel uit onze voeding is slechts 20-25%).

Normaal brengen de grote LDL vervoerders cholesterol naar alle cellen in je lichaam, de kleinere HDL vervoerders brengen overgebleven en afgewerkte cholesterol deeltjes terug naar de lever (fabriek) zodat het herbewerkt kan worden omdat het zo’n belangrijke grondstof is.

Wat we in ons bloed zien is slechts 8% van het totaal. De bloedbaan is de “weg waarover alles vervoerd wordt”. Cholesterol is in alle cellen van je lichaam nodig, in je hersenen zit maar liefst 25%! Dan kun je je misschien voorstellen dat een tekort daar gelijk veel problemen geeft.

Sinds de tachtiger jaren hebben we medicijnen om het cholesterol te verlagen, de zgn. statines. Deze maken een enzym kapot, waardoor er in de lever geen cholesterol geproduceerd kan worden, (afhankelijk van de dosering) er komt nog wel wat uit de voeding binnen. De fabriek kan nu dus veel minder produceren, en het transportbedrijf heeft dus minder lading om te vervoeren, dus hebben veel LDL geen cholesterol, maar andere vetoplosbare stoffen zoals vitamine A, D, E, K, triglyceriden etc. “aan boord”. Door statines wordt LDL dus NIET verlaagd, ze vervoeren alleen minder cholesterol!

Begin jaren ’80 werden de termen “goed” en “slecht” cholesterol door fabrikant Merck geïntroduceerd, rechtstreeks aan het publiek, buiten de artsen en wetenschappers om. Dit vooral om meer statines te kunnen verkopen. LDL werd “slecht” gedoopt omdat deze door de statines beïnvloed lijkt te worden. We worden massaal “vals” voorgelicht door de overheid, en alle artsen die het zo geleerd hebben (met dank aan de farmaceutisch industrie) en helaas niet beter weten, om meer omzet in cholesterol verlagende medicijnen te genereren! Dit is een miljoenen-maffia!

En ook door de normaalwaarden zo ver te verlagen, kunnen ze 80% van de normale bevolking “ziek” verklaren en aan de medicijnen brengen. Het is nergens voor nodig om bij volledig gezonde mensen een cholesterol te bepalen!

Eigenlijk moeten we ook alleen maar naar het totale cholesterol in bloed kijken, en als normale waarde tot 7,0 mmol/L aanhouden. Bij een cholesterol lager dan 5,2 beginnen er al problemen in de hersenen te ontstaan.

Sinds de zestiger jaren werd verkondigd dat we geen vet (vooral dierlijke vetten) meer mogen eten omdat hierdoor ons cholesterol zou stijgen en dit aderverkalking zou veroorzaken. Ondanks alle dieetmaatregelen en acties zoals ‘Let op Vet’ nam de sterfte aan hart- en vaatziekten juist dramatisch toe. Nu boven tafel is gekomen dat de suikerindustrie onderzoekers en wetenschappers heeft betaald om te verzwijgen dat suiker de veroorzaker van alle problemen is, en door dus de schuld op vetten en cholesterol te schuiven, steeg de omzet van suikerhoudende producten dramatisch. Als je vet weglaat uit je voeding moet je dit vervangen door koolhydraten.

Ik hoop dat ik nu duidelijk gemaakt heb, dat er dus geen LDL en HDL cholesterol, en ook geen “goed” of “slecht” cholesterol bestaan. Er is maar één cholesterol en die is onontbeerlijk voor ons leven!

Laat je niets wijsmaken, en ga vooral NIET je cholesterol verlagen met medicijnen.

Jetty van der Graaf
Orhomoleculair therapeutSteun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkelNaar het overige nieuws van vandaag