Cholesterol is onze beste vriend

Gepubliceerd op 11/05/2018 door Uffe Ravnskov
Dick Schrauwen [1]

U hebt waarschijnlijk op de hoogte van het artikel van 31 oktober in de Guardian door Sarah Boseley, `Boter-onzin: de opkomst van de cholesterolontkenners` [2]. Ze mailde me een paar dagen voor de publicatie omdat ze graag wilde weten waarom ik de cholesterol campagne bekritiseerde. Ik gaf haar mijn belangrijkste argumenten en stuurde haar verschillende kritische artikelen.

Maar in haar artikel in de Guardian citeert ze alleen de diverse 'autoriteiten', bijvoorbeeld Rory Collins en Richard Peto, die de gebruikelijke waarschuwingen tegen verzadigd vet en een hoog cholesterolgehalte herhaalden. Volgens die autoriteiten publiceren die critici "hun mening in onbekende of onwaarschijnlijke tijdschriften"; het is een soort van "de aarde is plat" onzin uit hetzelfde rijk van fabelen als "roken veroorzaakt geen kanker". Onze argumenten "zijn feitelijk onjuist ... er is een sterk argument Ė zoals sommigen willen -- om cholesterolontkenner een platform te geven". Die sceptische wetenschappers "lijken een beetje op religieuze fundamentalisten ".

Op het einde vertelt Sarah Boseley de lezers het goede nieuws. Lange tijd verkeerde de Guardian in "een penibele financiŽle situatie", maar nu heeft het dagblad de probleem overwonnen dankzij "donaties, lidmaatschappen en abonnementen". Geen woord over wie deze donaties hebben betaald. Daar kunnen we alleen maar naar raden.

In mijn vorige nieuwsbrief [3] heb ik u verteld over ons recente artikel in Expert Review of Clinical Pharmacology waarin we hebben gedocumenteerd dat de 'bewijzen' van de autoriteiten gebaseerd zijn op frauduleuze wetenschap. Onlangs hebben we een korte populair-wetenschappelijke versie van dat artikel [4] geschreven met links naar de artikelen die we citeren.

VERWIJZINGEN

[1] Vertaling / bewerking van de onderstaande nieuwsbrief
- http://www.ravnskov.nu/2018/11/05/cholesterol-best-friend-2/

[2] Sarah Boseley in de Guardian `Butter nonsense: the rise of the cholesterol deniers`. Zie:
- https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2018/oct/30/butter-nonsense-the-rise-of-the-cholesterol-deniers

[3] `Big Pharma Mafia Continue Their Misleading`.Zie ook de vertaling in leefbewust
- https://leefbewust.com/2018/nieuws/cholesterol_scam.html

[4] Cholesterol is our best friend (1/2)
- http://www.ravnskov.nu/2018/11/03/cholesterol-best-friend/

[5] Alle nieuwsbrieven van Uffe Ravskov
- http://www.ravnskov.nu/newsletters/Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkelNaar het overige nieuws van vandaag