Cannabisgebruik in pubertijd verandert ontwikkeling van hersengebieden voor planning en zelfcontrole

UNIVERSITY OF ILLINOIS AT CHICAGO

Marihuanagebruik tijdens de pubertijd kan veranderen hoe neuronen functioneren in hersengebieden die betrokken zijn bij besluitvorming, planning en zelfcontrole, volgens wetenschappers aan de Universiteit van Illinois in Chicago.

De bevindingen, welke werden gepresenteerd tijdens Neuroscience 2018, de jaarlijkse bijeenkomst van de Society for Neuroscience, zijn het resultaat van een studie met proefdieren, gefocust op de structurele ontwikkeling van de prefrontale cortex, of PFC, welke cognitieve functies op hoog niveau bestuurt.

Binnen de PFC vormt een ondersteuningsstructuur, het perineuronale net genoemd, een rasterwerk van eiwitten rondom remmende cellen, zo helpend om hun connecties met stimulerende neuronen zeker te stellen, en PFC-activiteit te reguleren. Het formeren van een perineuronale net is gevoelig voor drugsgebruik, maar de effecten van marihuana zijn niet bekend.

Om te onderzoeken hoe het gebruik van marihuana tijdens de pubertijd invloed heeft op perineuronale netten in de PFC, gaven de UIC-onderzoekers adolescente ratten een synthetische cannabinoïde, welke vergelijkbaar was met THC, het belangrijkste psychoactieve bestandsdeel in marihuana, voor 1 dag, 10 dagen, of 10 dagen gevolgd door een periode van onthouding. Daarna vergeleken ze de structuur van perineuronale netten bij deze ratten met die in drugsvrije dieren.

De dieren blootgesteld aan het cannabinoïde lieten vermindering zien in de ontwikkeling van netten rondom remmende cellen tijdens de adolescentie, en deze vermindering kwam meer voor in mannelijke dieren.

“Ons bewijs suggereert dat blootstelling aan cannabinoïden tijdens de pubertijd de rijping van de hersenen in de prefrontale cortex verandert”, aldus Eliza Jacobs-Brichford, hoofd studieauteur en UIC Ph.D. kandidaat in psychologie. “Deze resultaten kunnen een mechanistische verklaring bieden voor functionele en gedragsveranderingen veroorzaakt door blootstelling aan cannabinoïden tijdens de pubertijd.”

Recreatief gebruik van marihuana is één van de risicovolle keuzes die vaak door pubers gemaakt worden, en zal waarschijnlijk meer voorkomen met een grotere beschikbaarheid, als gevolg van de naar legaal veranderde status ervan in sommige staten en in Canada.

Deze impulsieve keuzes vinden plaats tijdens een cruciale periode van de ontwikkeling van de hersenen en kunnen gevolgen hebben in het latere leven, volgens de onderzoekers.

“De pubertijd is een cruciale periode voor de fine-tuning van de balans tussen stimulerende en remmende neuronen in de hersenen, welke samen combineren om nauwkeurige patronen van hersenactiviteit te controleren” aldus Jamie Roitman, UIC associate professor of psychology en co-auteur van de studie. “Gebruik van middelen als tiener heeft dus de potentie om het normale ontwikkelingstraject van de PFC te verstoren, met mogelijke lange termijn consequenties voor besluitvorming”

Vertaling: ArnoudSteun ons kenniswerk, winkel ook eens in de Leefbewust winkelNaar het overige nieuws van vandaag