Verbindingen op basis van cannabis kunnen aanvallen bij kinderen met epilepsie verminderen

Er is steeds meer belangstelling voor cannabino´den - de actieve chemicaliŰn in cannabis of marihuana - voor de behandeling van epilepsie bij kinderen. Een recente epilepsie analyse van relevante gepubliceerde onderzoeken geeft aan dat deze strategie veelbelovend is.

De analyse omvatte vier gerandomiseerde gecontroleerde studies en 19 niet gerandomiseerde studies, voornamelijk met betrekking tot cannabidiol, een bijzonder type cannabino´de dat geen psychoactieve effecten heeft.

Onder gerandomiseerde gecontroleerde studies met kinderen met ernstige vormen van epilepsie was er geen statistisch significant verschil tussen cannabidiol en een placebo in termen van vrijheid van aanvallen, slaapverstoring of braken. Er was wel een statistisch significante vermindering in de mediane frequentie van maandelijkse aanvallen en een toename van het aantal deelnemers met ten minste 50 procent vermindering van aanvallen.

"Hoewel we geen significant verschil zagen in het aantal kinderen dat volledig vrij was van aanvallen, vonden we bij een aanzienlijk aantal van deze kinderen een vermindering van 50 procent of meer aanvallen. Elke vermindering van aanvallen heeft een opvallende impact op het leven van deze kinderen en hun families," zei hoofdauteur Jesse Elliott, van de Universiteit van Ottawa, in Canada. "Onderzoek op dit gebied is zeer actief en we verwachten een grote toename van het aantal studies in de komende jaren.ö

Vertaling : Andre TeirlinckSteun ons kenniswerk, winkel ook eens in de Leefbewust winkelNaar het overige nieuws van vandaag