Studie vindt dat luchtreinigers de groei van de foetus ten goede kunnen komen

SIMON FRASER UNIVERSITY

Een nieuwe studie onder leiding van onderzoekers van de SFU-gezondheidswetenschappen Prabjit Barn en Ryan Allen onthult dat de groei van de foetus kan verbeteren als zwangere vrouwen draagbare luchtreinigers in hun huis gebruiken.

De studie, een eerste in zijn soort, werd uitgevoerd in Ulaanbaatar, Mongolië, een van de meest vervuilde steden ter wereld en heeft fijnstof (PM2,5) -niveaus die meer dan zeven keer zo hoog zijn dan die van de WHO. Fijne zwevende deeltjes zijn de verontreinigende stoffen die het meest consistent zijn verbonden met de gevolgen voor de gezondheid van de mens.

De onderzoekers wierven al vroeg in hun zwangerschap meer dan 500 vrouwen en plaatsten in de helft van de vrouwenhuizen hoogefficiënte deeltjesneembare (HEPA) luchtreinigers. De luchtreinigers verminderden de fijne zwevende deeltjes in de vrouwenwoningen met 29 procent.

"We ontdekten dat zwangere vrouwen die HEPA-luchtreinigers in hun huis gebruikten, baby's baarden die gemiddeld 85 gram zwaarder waren dan vrouwen die geen luchtreinigers gebruikten tijdens de zwangerschap," zegt Barn.

De onderzoekers zeggen dat deze resultaten verder bewijs leveren dat blootstelling aan luchtvervuiling tijdens de zwangerschap een negatieve invloed heeft op de groei van de foetus en dat het verminderen van blootstelling gunstig kan zijn.

Vertaling: Pieter Tau

 



Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel



Naar het overige nieuws van vandaag