Thuis geboren baby's hebben meer diverse, heilzame bacteriŽn

Ziekenhuiszorg kan de darmflora, van invloed op de gezondheid, van pasgeborenen aantasten

RUTGERS UNIVERSITEIT

Baby's die thuis geboren worden, hebben meer verschillende bacteriŽn in hun ingewanden en ontlasting die hun in ontwikkeling zijnde immuniteit en metabolisme kunnen beÔnvloeden, volgens een studie in Scientific Reports.

Inzicht in de reden waarom thuis geboren baby's meer diverse microbiota hebben tot zeker een maand na de geboorte, vergeleken met degenen die in een ziekenhuis geboren zijn, zou later in het leven ziekten kunnen helpen voorkomen. Het menselijke microbioom bestaat uit biljoenen bacteriŽn, schimmels en virussen die op en in ons lichaam leven, waarvan vele ten goede komen aan onze gezondheid en chronische aandoeningen zoals obesitas, diabetes, astma en aandoeningen met darmontstekingen voorkomen. Microbes die van moeder op baby worden overgedragen, helpen bij het voorkomen van chronische ziekten.

"De redenen voor de verschillen tussen thuis geboren baby's versus die geboren in ziekenhuizen zijn niet bekend, maar onze speculatie is dat veel voorkomende ziekenhuisinterventies zoals het baden van pasgeborenen en antibioticum-oogprofylaxe of omgevingsfactoren - zoals de aseptische omgeving van het ziekenhuis - mogelijk betrokken zijn," zei senior auteur Maria Gloria Dominguez-Bello, professor bij de Rutgers University-New Brunswick's Afdeling Biochemie en Microbiologie en Afdeling Antropologie.

In de studie volgden onderzoekers 35 baby's en hun moeders gedurende een maand na de geboorte. Veertien kinderen werden thuis geboren (vier in water) en 21 in het ziekenhuis. Alle 35 baby's kwamen vaginaal ter wereld zonder interventies (waaronder geen antibioticabehandeling voor de moeders) en kregen uitsluitend borstvoeding. Alle baby's werden gehaald door verloskundigen die de moeders ondersteunden, en ze hadden allemaal huid-op-huid contact met hun baby's en begonnen kort na de geboorte met het geven van borstvoeding.

In een aan dit onderzoek verbonden analyse vertoonden ontlastingsmonsters van 1 maand oude baby's geboren in een ziekenhuis grotere inflammatoire genexpressie in een humaan epitheelcelmodel, vergeleken met die van thuis geboren kinderen. Epitheelcellen bedekken organen, huid en mond.

Hoewel er meer onderzoek nodig is, suggereert het onderzoek dat het veranderen van de ziekenhuisomgeving voor laag-risicogeboorten, zodat deze meer op huiselijke omstandigheden gaat lijken, gunstig kan zijn.

Vertaling: Gerda GjaltemaSteun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkelNaar het overige nieuws van vandaag