Herstellend van een hartaanval? Houd de antibiotica buiten.

UNIVERSITEIT VAN WISCONSIN-MADISON

MADISON - Er is aangetoond dat de micro organismen die in de menselijke darm leven allerlei gezondheidsvoordelen opleveren. Nu heeft een internationaal team van onderzoekers bij muizen aangetoond dat een gezonde darmflora belangrijk is voor het herstel na een hartinfarct.

Een team onder leiding van chirurg Patrick Hsieh van het Institute of Biomedical Sciences van Academia Sinica in Taipei, Taiwan, in samenwerking met onderzoekers van de University of Wisconsin-Madison, rapporteert in het tijdschrift Circulation van 8 oktober 2018 over experimenten die aantonen dat muizen die herstellend zijn van een hartaanval meer kans lopen om te sterven als ze worden behandeld met antibiotica, een veel voorkomende interventie bij gehospitaliseerde patiŽnten.

"Dit is iets nieuw om toe te voegen aan de lijst van mogelijke complicaties voor herstel van een hartaanvalĒ, zegt Timothy Kamp, UW-Madison professor in de geneeskunde en cardioloog die heeft bijgedragen aan de nieuwe studie.

Het is gebruikelijk, aldus Kamp, dat gehospitaliseerde patiŽnten worden behandeld met breedspectrumantibiotica om een verscheidenheid aan infecties te behandelen, en sommige van deze patiŽnten zijn herstellend van een hartaanval. Maar antibiotica kunnen willekeurig zijn en niet alleen slechte microbiŽle spelers elimineren, maar ook de microben waarvan we afhankelijk zijn om gezond te blijven, inclusief de biljoenen schimmels en bacteriŽn die de darmflora helpen vormen.

In samenwerking met microbioom expert en UW-Madison Hoogleraar Bacteriologie Federico Rey, behandelden Hsieh en Kamp muizen met antibiotica om de darmflora te beÔnvloeden, een week voor het experimenteel induceren van een hartinfarct of een hartaanval.

Het team vond dat de geÔnduceerde flora de productie van een set van drie vetzuren met een korte keten verlaagt, die geproduceerd worden als de gemeenschap van micro-organismen in het darmkanaal voedsel moet metaboliseren en die fungeren als belangrijke chemische boodschappers voor het immuunsysteem van het lichaam. De verminderde respons, zegt Hsieh, "beÔnvloedt de immuunrespons en de herstelreactie na een myocardiaal infarct."

Omgekeerd, wanneer het microbioom van een muis werd hersteld via een fecale transplantatie, constateerden de onderzoekers een toename in het fysiologisch welzijn en de overleving. En bij muizen waarbij het microbioom werd gestimuleerd door het gebruik van probiotica of andere interventies voorafgaand aan een hartaanval, waren verhoogde cardioprotectieve effecten en overleving de kenmerkende effecten. Eerdere studies bij gezonde muizen hebben aangetoond dat het microbioom de genexpressie en de inzet van de vetzuren met korte keten die de immuunrespons helpen reguleren, beÔnvloedt.

De huidige studie toonde aan dat de productie van een kleine set van vetzuren met korte keten werd verminderd door een uitgeputte darmflora, maar waarschijnlijk zijn er veel meer spelers - misschien duizenden - die ook kunnen worden beÔnvloed en die een rol spelen bij de immuunrespons op een hartaanval, zegt Kamp.

Het onderzoek toonde ook aan dat hartaanvallen zelf de gezondheid van het microbioom beÔnvloeden: "We vonden veranderingen na een hartinfarct, zelfs zonder antibiotica", merkt Rey op. ďDe samenstelling van de darmflora verandert als gevolg van een hartaanval."

De belangrijkste bevinding - dat een uitgeput microbioom en de verminderde productie van vetzuren met een korte keten het herstel van een hartaanval remt - suggereert dat klinische interventie om het microbioom te manipuleren door een meer genuanceerd gebruik van antibiotica en door aanvulling met probiotica patiŽnte zal helpen sneller ten krachtiger te herstellen na een hartaanval, zegt Kamp.

Hij voegt eraan toe dat de studie ook de vetzuren met de korte keten zelf identificeert als een potentieel therapeutisch doelwit om een gunstige immuunrespons te ondersteunen in de context van hart- en vaatziekten, ťťn van de belangrijkste doodsoorzaken in geÔndustrialiseerde samenlevingen. "Het immuunsysteem en de ontsteking spelen een rol bij het herstel na een hartaanval.We wisten wat de relatie is tussen het microbioom en de immuunrespons. Nu begrijpen we hoe die relatie werkt na een hartaanval."

Vertaling: Andre TeirlinckSteun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkelNaar het overige nieuws van vandaag