Doorbraak kennis Alzheimer: metalen kunnen de progressie van de ziekte bevorderen

In door de ziekte van Alzheimer aangetaste hersenen identificeren onderzoekers chemisch gereduceerde ijzersoorten, met minerale vormen, waaronder een magnetisch ijzeroxide.

UNIVERSITEIT VAN WARWICK.

Metalen in de hersenen kunnen de progressie van de ziekte van Alzheimer bevorderen; zo ontdekt internationale onderzoekssamenwerking, waaronder de University of Warwick

In hersenen die worden aangetast door de ziekte van Alzheimer, identificeren onderzoekers chemisch gereduceerde ijzersoorten, met minerale vormen, waaronder een magnetisch ijzeroxide waarvan zij veronderstellen dat ze worden geproduceerd tijdens de vorming van amylo´de eiwitplaques

Inzicht in de impact en het beheer van deze metalen kan leiden tot effectievere toekomstige therapieŰn voor de ziekte van Alzheimer.

De ziekte van Alzheimer kan beter worden behandeld, dankzij een doorbraak in de ontdekking van de eigenschappen van de metalen in de hersenen die betrokken zijn bij de progressie van deze neurodegeneratieve aandoening.

Dr. Joanna Collingwood, Warwick's School of Engineering, maakte deel uit van een onderzoeksteam dat ijzersoorten ontdekte die geassocieerd waren met de vorming van amylo´de eiwitplaques in het menselijk brein - abnormale clusters van eiwitten in de hersenen. De vorming van deze plaques is geassocieerd met een toxiciteit die cel- en weefselsterfte veroorzaakt, leidend tot mentale achteruitgang bij AlzheimerpatiŰnten.

Ze ontdekten dat in hersenen die zijn aangetast door de ziekte van Alzheimer, verschillende chemisch gereduceerde ijzersoorten, waaronder een proliferatie van een magnetisch ijzeroxide, magnetiet genaamd - wat niet vaak wordt aangetroffen in het menselijk brein - voorkomen in de amylo´de eiwitplaques. Het team had eerder aangetoond dat deze mineralen zich kunnen vormen wanneer ijzer en het amylo´de eiwit met elkaar interageren. Dankzij geavanceerde meetmogelijkheden met synchrotron r÷ntgenfaciliteiten, waaronder de Diamond Light Source I08 beamline in Oxfordshire, heeft het team nu gedetailleerd bewijs gevonden dat deze processen plaatsvonden in het brein van mensen met de ziekte van Alzheimer. Ze maakten ook unieke observaties over de vormen van de calciummineralen die aanwezig zijn in de amylo´de plaques.

Het begrijpen van de betekenis van deze metalen voor de progressie van de ziekte van Alzheimer zou kunnen leiden tot effectievere toekomstige therapieŰn die de ziekte aan de wortel bestrijden.

Dr Joanna Collingwood, universitair hoofddocent aan de University of Warwick's School of Engineering en expert in sporenmetalen, hoge resolutie en neurodegeneratieve aandoeningen, becommentarieerde: "IJzer is een essentieel element in de hersenen, dus is het van cruciaal belang om te begrijpen hoe het management ervan wordt be´nvloed bij de ziekte van Alzheimer." De geavanceerde r÷ntgentechnieken die we in deze studie hebben gebruikt, hebben een stapsgewijze verandering in de informatie gegeven over de ijzerchemie in de amylo´de plaques. We zijn verheugd om deze nieuwe inzichten; over hoe amylo´de plaquevorming de ijzerchemie in het menselijk brein be´nvloedt, omdat onze bevindingen samenvallen met de inspanningen van anderen om de ziekte van Alzheimer te behandelen met ijzer-modificerende geneesmiddelen. "

Het team, geleid door een EPSRC-gefinancierde samenwerking tussen University of Warwick en de Keele University - en die onderzoekers van de Universiteit van Florida en de Universiteit van Texas in San Antonio omvatte - deed zijn ontdekking door amylo´de plaque kernen te extraheren van twee overleden patiŰnten met een formele diagnose van de ziekte van Alzheimer.

De onderzoekers hebben de plaque kernen gescand met behulp van de modernste r÷ntgenmicroscopie in Berkeley, VS van de bundellijn I08 bij de synchrotron van de Diamond Light Source in Oxfordshire, om de chemische eigenschappen van de mineralen te bepalen .

Ze analyseerden ook de magnetische toestand van de ijzerspecies in de plaques om de aanwezigheid van verschillende ijzermineralen, inclusief magnetisch ijzeroxide-magnetiet, te bevestigen.

Het onderzoeksteam meent dat interacties tussen ijzer en amylo´de die de chemisch gereduceerde ijzerspecies produceren, inclusief magnetiet, mogelijk de toxiciteit verklaren die bijdraagt aan de ontwikkeling en progressie van de ziekte van Alzheimer.

Er zijn 850.000 mensen met dementie in de UK, met aantallen die tegen 2025 naar meer dan 1 miljoen zullen overstijgen. Dit zal tegen 2051 naar 2 miljoen stijgen.

Er is geen remedie voor de ziekte van Alzheimer of een ander type dementie. Als het begin van dementie met vijf jaar wordt uitgesteld, wordt het aantal sterfgevallen als gevolg van de aandoening met de helft verminderd, waardoor 30.000 levens per jaar kunnen worden gespaard.

Vertaling: Andre Teirlinck

 


 

Steun ook ons kenniswerk, bezoek ook eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag