Regenwoud plant verhongert alvleesklierkankercellen

AMERICAN CHEMICAL SOCIETY

Pancreas kankercellen staan bekend te kunnen gedijen in extreme omstandigheden zoals weinig voedingsstoffen en zuurstof, een eigenschap bekend als 'soberheid'. De opmerkelijke weerstand van de cellen tegen verhongering is een reden waarom pancreaskanker zo dodelijk is. Onderzoekers hebben nu een verbinding ge´dentificeerd in een Congolese plant die de alvleesklierkankercellen gevoelig maakt voor hongersnood. Ze rapporteren hun resultaten in ACS ' Journal of Natural Products.

Alvleesklierkanker is ÚÚn van de dodelijkste vormen van kanker, met over een looptijd van 5 jaar een overlevingspercentage van minder dan 5 procent. Omdat deze kankercellen zo agressief vermenigvuldigen kunnen ze praktisch zonder voedingsstoffen en zuurstof in de regio van de tumor. Terwijl de meeste cellen onder deze extreme omstandigheden zouden sterven, overleven pancreatische kankercellen door een cel signaleringsroute genaamd Akt/mTOR, te activeren.

Sommige onderzoekers testten planten op antiausterity-verbindingen die deze route verstoren. Suresh Awale, Gerhard enBringmann en collega's hebben eerder al een aantal ongewoon ge´dentificeerd alkalo´de verbindingen gevonden in wijnstokken in het Congolese regenwoud. Nu ging ze op zoek naar extra nieuwe verbindingen van twijgen van de wijnstok Ancistrocladus likoko.

Het team haalde verbindingen uit grondtakjes en scheidde ze door krachtige vloeistofchromatografie. Ze karakteriseerden vervolgens de 3D structuur van een nieuwe alkalo´de verbinding, die ze ancistrolikokine E3 noemen. De onderzoekers ontdekten dat deze nieuwe verbinding de pancreas kankercellen doodden onder omstandigheden van hongersnood, maar niet wanneer voedingsstoffen in overvloed aanwezig waren.

Ancistrolikokine E3 remde ook de kankercel migratie en kolonisatie in laboratoriumtests, wat suggereert dat de verbinding kan helpen bij het voorkomen van uitzaaiingen bij patiŰnten. De onderzoekers toonden aan dat de verbinding werkte door de Akt/mTOR-route te remmen. De nieuwe alkalo´de is een veelbelovende verbinding voor de ontwikkeling van geneesmiddelen tegen kanker op basis van de bestendigheidsstrategie, zeggen de onderzoekers.

Vertaling: Andre TeirlinckSteun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkelNaar het overige nieuws van vandaag