Baclofen redt levens, red Baclofen!

Effectief en goedkoop medicijn tegen alcoholverslaving de nek om gedraaid.
Het middel Baclofen, oorspronkelijk gebruikt als spierverslapper, voorgeschreven voor bepaald neurologische aandoeningen zoals mutiple sclerose, wordt met opzienbarende resultaten toegepast als medicijn tegen alcoholverslaving. Het is geen wondermiddel maar het helpt in ruim 56% van de gevallen. De zucht naar alcohol verdwijnt bijna direct en na enige tijd slaat om in afkeer.

In Frankrijk waar Olivier Ameisen, cardioloog, in 2004 in zijn boek ‘Het einde van mijn verslaving’ beschreef hoe hij met behulp van Baclofen van zijn alcoholverslaving afkwam, wordt het medicijn succesvol aan tienduizenden patiënten voorgeschreven. Basis hiervoor is een tijdelijke toelating door de ANSM (agentschap voor veiligheid geneesmiddelen) in 2014. Maximale dosis was 300 mg per dag. De gemiddeld voorgeschreven dosis in Frankrijk is 140 mg per dag.

De tijdelijke toelating was geldig tot 2019, in afwachting van nader onderzoek. Op 23 oktober 2018 heeft de ANSM een definitieve toelating gegeven voor maximaal 80 mg per dag op basis van een niet ondertekend onderzoek. Patiënten, artsen, professoren en allerlei belangenorganisaties zijn hier tegen in opstand gekomen. Met de nu toegestane dosis werkt Baclofen niet.

Men beschuldigt het agentschap ervan het middel Baclofen de nek om te draaien omdat het octrooi verlopen is, goedkoop is, effectief is en daarom een bedreiging is voor verslavingsklinieken en de farmaceutische industrie. Er worden acties en rechtszaken aangekondigd door belangenorganisaties, ook om te voorkomen dat de huidige patiënten te maken krijgen met een verlaging van de dosis. Te meer daar in Frankrijk elke 11 minuten iemand aan zijn of haar alcoholverslaving overlijdt.

De Nederlandse site ´nulpromille.nl´ van Sjoerd Talsma, geeft een goed beeld van de geschiedenis, het effect en de benodigde dosis van Baclofen. Er is een overzicht van de wetenschappelijke studies over het effect van Baclofen op alcoholverslaafden. Voorts kunnen bezoekers - vertrouwelijk -informatie krijgen over artsen en therapeuten (o.a. RodorSana) die positief staan tegenover de toepassing van Baclofen.

Bronnen en verdere info (Google vertaalt desgewenst): France Info 23-10-2018 persbericht ANSM; nulpromille.nl; Baclohelp.org; AssociationAubes/Baclofène.fr; www.baclofen.wiki(Duits); RESAB – Frans Netwerk Verslavingen Baclofen; RodorSana – particulier zorgverlener in Nederland met kliniek en Oirschot en ambulante zorg in vestigingen over het hele land.

Samenvatting: JonkSteun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkelNaar het overige nieuws van vandaag