Verrassend voordeel van zonlicht – geeft energie aan infectiebestrijdende T-cellen


GEORGETOWN UNIVERSITY MEDICAL CENTER

Zonlicht stelt ons in staat om het gezondheidsbevorderende vitamine D aan te maken, maar een verrassend onderzoeksresultaat heeft wellicht nog een zeer gunstig effect van zonlicht onthuld.

Onderzoekers van Georgetown University Medical Center ontdekten dat zonlicht, via een mechanisme dat losstaat van vitamine D-productie, energie geeft aan T-cellen, die een centrale rol spelen in de menselijke immuniteit.

Hun bevindingen, die vandaag gepubliceerd werden in Scientific Reports, laten zien hoe de huid, het grootste orgaan van ons lichaam, alert blijft op de vele microben die daar kunnen vertoeven.

“We weten allemaal dat zonlicht zorgt voor vitamine D-aanmaak. Dit zou invloed hebben op de immuniteit, samen met andere factoren. Maar wat wij zagen is een rol van zonlicht met betrekking tot immuniteit die daar volledig los van staat,” zegt de senior onderzoeker Gerard Ahern, hoogleraar aan het Department of Pharmacology and Physiology van Georgetown. “Sommige van de bij immuniteit betrokken rollen, die werden toegeschreven aan vitamine D, zouden te danken kunnen zijn aan dit nieuwe mechanisme.”

Meer specifiek zagen zij dat een laag niveau van blauw licht, dat in zonnestralen voorkomt, T-cellen sneller maakt – en daarmee wordt nu voor het eerst melding gemaakt van een menselijke cel die reageert op zonlicht door te versnellen.

“T-cellen, of ze nu helpercel of killercel zijn, moeten bewegen om hun werk te kunnen doen, namelijk de plek van een infectie bereiken en een reactie bewerkstelligen,” zegt Ahern. “Dit onderzoek laat zien dat zonlicht belangrijke immuuncellen activeert door hun bewegingssnelheid op te voeren.”

Ahern voegt hieraan toe, dat voor de productie van vitamine D UV-licht vereist is – wat huidkanker en melanoom kan bevorderen – terwijl het blauwe licht van de zon veiliger is, net als licht van speciale lampen.

En hoewel de menselijke T-cellen die werden bestudeerd in het lab geen specifieke T-cellen uit de huid waren – ze werden geïsoleerd uit een muizencelcultuur en uit menselijk bloed – bevat de huid van mensen een grote hoeveelheid T-cellen volgens Ahern, ongeveer twee keer zoveel dan in het bloed.

“We weten nu dat blauw licht de dermis kan bereiken, de tweede huidlaag, en dat die T-cellen door het lichaam kunnen bewegen, “ zegt hij.

De onderzoekers ontdekten ook hoe blauw licht ervoor kan zorgen dat T-cellen meer gaan bewegen, door de moleculaire route te volgen die door het licht werd geactiveerd.

De verhoogde beweeglijkheid van T-cellen werd bewerkstelligd door de synthese van waterstofperoxide, waardoor een signaleringsroute werd geactiveerd die de T-cellen aanzette tot bewegen. Waterstofperoxide is een stof die wordt vrijgegeven door witte bloedcellen als die een ontsteking waarnemen, zodat bacteriën kunnen worden gedood en T-cellen en andere immuuncellen kunnen worden “opgeroepen” om een immuunrespons te organiseren.

“We zagen dat zonlicht waterstofperoxide aanmaakt in T-cellen, waardoor de cellen bewegen. En we weten al dat een immuunrespons ook waterstofperoxide gebruikt om te zorgen dat T-cellen naar de plaats gaat waar de schade is opgetreden,” zegt Ahern. “Het klopt dus allemaal met elkaar.”

Volgens Ahern is er nog veel werk te verzetten om te begrijpen wat de impact van deze bevindingen is, maar hij denkt dat het, als T-celactivering door blauw licht alleen gunstige effecten laat zien, logisch zou zijn om patiënten een behandeling met blauw licht aan te bieden om hun immuniteit te stimuleren.

Vertaling: Astrid Zwart


Nuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiersTerug naar het hoofdmenu

 

 

Volg onze nieuwtjes en videos via de RSS of de sociale media