Yoga en meditatie verbeteren de hersenfuncties en energielevels


UNIVERSITY OF WATERLOO

Het beoefenen van korte sessies van Hatha yoga en mindfulness-meditatie kan de hersenfuncties en energielevels significant verbeteren volgens een nieuwe studie van de universiteit van Waterloo.

De studie ontdekte dat het beoefenen van enkel 25 minuten Hatha yoga of mindfulness-meditatie per dag een boost kan geven aan de uitvoerende functies van de hersenen, cognitieve vermogens gelinkt aan doelgericht gedrag en het vermogen om reflexmatige emotionele reacties te controleren, gebruikelijke denkpatronen en acties.

“Hatha yoga en mindfulness-meditatie focussen beiden de bewuste verwerkingscapaciteit van de hersenen op een gelimiteerd aantal doelen zoals ademhaling en houding, en verminderen ook de verwerking van niet-essentiële informatie”, zei Peter Hall, hoogleraar aan de School of Public Health and Health Systems. “Deze twee functies zouden een positieve doorwerking kunnen hebben op de korte termijn opeenvolgend aan de sessie zodat mensen in staat zijn om makkelijker te focussen op datgene in het dagelijkse leven waarvan ze kiezen om het te volgen.

Eenendertig deelnemers aan de studie deden 25 minuten aan Hatha yoga, 25 minuten aan mindfulness-meditatie en 25 minuten stil lezen (een controle-taak) in willekeurige volgorde. Volgend op zowel de yoga- als op de meditatieactiviteiten presteerden deelnemers significant beter in uitvoerende functie-taken vergeleken met de leestaak.

“Deze bevindingen suggereren dat er iets speciaals zou kunnen zijn aan meditatie—als tegenstelling tot het fysiek poseren—dat veel van de cognitieve voordelen van yoga bevat”, zei Kimberley Luu, hoofdauteur van het stuk.

De studie ontdekte ook dat mindfulness-meditatie en Hatha yoga beiden effectief waren om energieniveaus te verbeteren, maar Hatha yoga had significant meer krachtige effecten dan enkel meditatie.

“Er zijn een aantal theorieën over waarom lichamelijke oefeningen zoals yoga energieniveaus en cognitieve testresultaten verbeteren,..”, aldus Luu. “..waaronder ook het vrijkomen van endorfines, verhoogde bloedstroming naar de hersenen, en verminderde focus op peinzende gedachten. Echter, uiteindelijk blijft het een open vraag.”

Hatha yoga is een van de meest voorkomende soorten van yoga die beoefend worden in de Westerse landen.

Het omvat fysieke houdingen en ademhalingsoefeningen gecombineerd met meditatie. Mindfulness-meditatie omvat het observeren van gedachten, emotie- en lichaamssensaties met openheid en acceptatie.

“Hoewel het meditatieve aspect zelfs belangrijker zou kunnen zijn dan de lichamelijke houdingen om de uitvoerende hersenfuncties te verbeteren, zijn er bijkomende voordelen aan Hatha yoga waaronder verbeteringen in flexibiliteit en kracht”, aldus Hall. “Deze voordelen zouden Hatha yoga superieur kunnen maken aan enkel meditatie, in termen van totale gezondheidsvoordelen.

Vertaling: Arnoud


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag