Blootstelling aan vlamvertragers afhankelijk van inkomen, BMI en roken thuis


American Chemical Society.

Een klasse van vlamvertragers bekend als polybroomdifenylethers (PBDE's) zijn in de Verenigde Staten uit de markt gehaald uit zorg voor hun mogelijke neurotoxische effecten op vooral jonge kinderen. Maar de verbindingen zitten nog altijd in ouder meubilair, kunststoffen en textiel en in stof. Een nieuw rapport gepubliceerd in het ACS tijdschrift Environmental Science & Technology onderzoekt de factoren die kunnen voorspellen welke kinderen een hoger risico lopen op blootstelling aan deze verbindingen.

Studies bij dieren en mensen besluiten dat PBDEs, structureel vergelijkbaar met schildklierhormonen, neurotoxische effecten kunnen hebben. Dientengevolge werden verschillende vormen van vlamvertragers in de U.S. vanaf 2004 geleidelijk uit de markt genomen. Maar de verbindingen zijn gebruikt geweest in salons die de mensen jarenlang gebruiken. PBDE's uit deze zitbanken blijven migreren in huisstof. Andere studies hebben aangetoond dat jonge kinderen, die vaak langs hun handen en speelgoed in aanraking komen met stof dat dan in de mond terecht komt, de hoogste concentraties PBDE's in hun bloed vertonen. Lyndsey Darrow en collega's wilden onderzoeken of bepaalde groepen kinderen meer dan anderen zouden kunnen worden be´nvloed.

De onderzoekers testten de bloedspiegels van twee soorten PBDE's bij 80 kinderen in de leeftijd tussen 1 en 5, allen geboren na de fase-out in 2004. De resultaten toonden aan dat kinderen uit families met een lager gemiddeld inkomen, met lagere BMI en roken in het huishouden, hogere PBDE waarden vertonen. De onderzoekers stellen dat de sociaal-economische ongelijkheid in de blootstelling aan PBDE's waarschijnlijk zal toenemen in de tijd als de meer economisch welgestelden hun oudere producten vervangen door producten zonder vlamvertragers. Het team speculeert dat een lagere BMI zou kunnen leiden tot hogere PBDE concentraties in het bloed omdat de verbindingen zich ophopen in vet waarvan slankere kinderen minder van hebben. Het is verder onduidelijk waarom het roken van invloed is op de blootstelling aan PBDE.

Vertaling: Andre Teirlinck


Nuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiersTerug naar het hoofdmenu

 

 

Volg onze nieuwtjes en videos via de RSS of de sociale media