Blootstelling aan nieuwe vlamvertragers is toegenomen

American Chemical Society

Uit bezorgdheid dat vlamvertragers - polybroomdifenylethers (PBDE's) - gezondheidsproblemen veroorzaken, zat de Amerikaanse regering samen met fabrikanten voor een akkoord over de afschaffing daarvan in 2004. Maar het bewijs is dat PBDE vervangers, met inbegrip van organofosfaat vlamvertragers in het milieu en in ons lichaam aanwezig zijn. De onderzoekers melden in een verslag in het ACS tijdschrift Environmental Science & Technology Letters dat de blootstelling aan ten minste één van de nieuwere verbindingen aanzienlijk is toegenomen in het afgelopen decennium.

In meerdere studies over de afgelopen vijf jaar, hebben Heather M. Stapleton en zijn collega's ontdekt dat organofosfaten behoren tot de meest aangetroffen brandvertragers in meubels en elektronica. De verbindingen worden ook gebruikt in veel andere producten zoals plastic en nagellak.

Net als hun voorgangers die worden uitgefaseerd, zijn organofosfaten niet gebonden aan producten en kunnen ze migreren en zich ophopen in de binnenlucht en in stof, op vloeren en andere oppervlakken. Ze kunnen dan worden ingenomen, geïnhaleerd of zelfs potentieel geabsorbeerd door de huid. Stapleton's lab heeft langs verschillende studies gedocumenteerd dat de metabolieten van organofosfaat vlamvertragers vaak voorkomen in urine. Maar dit waren allemaal snapshots in de tijd. Om te bepalen of er trends waren in de blootstelling gedurende een aantal jaren, compileerden de onderzoekers de gegevens van 14 van deze studies die gegevens tussen 2002 en 2015 hadden verzameld.

De onderzoekers vonden dat een metaboliet van een algemeen gebruikt organofosfaat vlamvertragend middel, tris (1,3-dichloor-2-propyl) fosfaat (TDCIPP), 15 keer meer voorkwam in monsters van 2014-2015 dan in monsters van 2002-2003. De analyse toonde aan dat de blootstelling toeneemt in de zomer. De onderzoekers zeggen dat verder onderzoek nodig is om te bepalen of deze niveaus gerelateerd zijn aan gezondheidsproblemen.

Vertaling: Andre Teirlinck



Nuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiers

 

 

Terug naar het hoofdmenu