Pannen gemaakt met schroot besmet het voedsel


Studie over 10 landen waarschuwt voor lood en andere giftige metalen.

SAN FRANCISCO - Volgens een nieuwe studie vormen aluminium pannen gemaakt van schroot een ernstig en voorheen onbekend risico voor de gezondheid van miljoenen mensen. De hoogste niveaus werden gevonden in pannen uit Vietnam waaronder een pot die 2.800 keer meer lood bevatte dan de in CaliforniŽ maximaal toegestane dosis Level (MADL) van 0,5 microgram per dag.

Onderzoekers van Ashland University en Occupational Knowledge International testten 42 monsters van aluminium kookgerei in 10 ontwikkelingslanden en meer dan een derde vormen een gevaar voor blootstelling aan lood. Het kookgerei bevatte ook een aanzienlijke hoeveelheid aluminium, arseen en cadmium.

Dit kookgerei wordt gebruikt in Afrika en AziŽ en is gemaakt van gerecycleerd schroot met inbegrip van auto- en computeronderdelen, blikjes en ander industrieel puin.

De studie, "Metal exposures from aluminium cookware: an unrecognized public health risk in developing countries," is gepubliceerd in het tijdschrift Science of the Total Environment van februari 2017.

Er zijn geen wettelijke normen die specifiek zijn voor lood in pannen maar de World Health Organization (WHO) en de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben vastgesteld dat er geen veilig niveau van blootstelling is voor lood. Een wetenschappelijke adviesraad van de CDC beval deze week aan om het niveau aan lood in het bloed voor kinderen te verlagen tot 3,5 microgram per deciliter, wat het gevaar onderstreept van zelfs lage niveaus van blootstelling.

"Blootstelling aan lood langs goedkoop aluminium kookgerei heeft een potentieel van veel groter belang voor de volksgezondheid dan loodverf of andere bekende schadelijke bronnen in de wereld", aldus Perry Gottesfeld, executive director of Occupational Kennis International.

Recente onderzoeken rond blootstelling aan lood in Afrika en AziŽ tonen aan dat loodniveaus in het bloed hardnekkig hoog blijven ondanks het verbod op lood in benzine in het grootste deel van de wereld. "De aanwezigheid van lood in levensmiddelen gekookt in deze potten kan een factor zijn die bijdraagt tot voortdurende loodvergiftiging," zei Gottesfeld.

ďBlootstelling aan lood en cadmium door regelmatig gebruik van deze potten zal aanzienlijk het IQ en de schoolprestaties van kinderen verlagen en bijdragen aan miljoenen doden als gevolg van hart- en vaatziekten", aldus Jeffrey Weidenhamer, hoogleraar scheikunde aan Ashland University en ťťn van de auteurs van de studie .

Het onderzoek simuleerde de toestand door het koken van zure oplossingen in de pan gedurende twee uur en het meten van het gehalte aan lood in de oplossingen. De onderzoekers vonden ook dat de niveaus van aluminium gemiddeld zes keer groter waren dan de WHO voedingsrichtlijnen en belangrijke concentraties van cadmium uitspoelen uit 31 procent van het geteste kookgerei.

Cadmium is neurotoxisch voor kinderen, veroorzaakt nierbeschadiging, is gekoppeld aan cardiovasculaire sterfte en is kankerverwekkend. Blootstelling aan lood bij kinderen is gekoppeld aan hersenbeschadiging, mentale vertraging, lagere onderwijsprestaties en een reeks van andere effecten op de gezondheid. Wereldwijd veroorzaakt lood meer dan 853.000 doden per jaar.

Vertaling: Andre Teirlinck


Nuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiersTerug naar het hoofdmenu

 

 

Volg onze nieuwtjes en videos via de RSS of de sociale media