Rood vlees heeft een neutraal effect op het risico op hart- en vaatziekten


PURDUE UNIVERSITEIT.

West Lafayette, Ind. - Volgens een nieuwe beoordeling van klinische proeven aan de Purdue University, heeft het eten van rood vlees in hoeveelheden boven wat meestal wordt aangeraden op korte termijn geen invloed op het risico op cardiovasculaire ziekten, zoals bloeddruk en cholesterolgehalte in het bloed,

"Gedurende de laatste 20 jaar, zijn er aanbevelingen geweest om minder rood vlees te eten als onderdeel van een gezonder dieet, maar ons onderzoek toont aan dat rood vlees in een gezonder dieet kan worden opgenomen," aldus Wayne Campbell, hoogleraar voedingswetenschappen. "Rood vlees is een voedselrijk eten, niet alleen als bron van eiwit, maar ook van biologisch beschikbaar ijzer."

De aanbevelingen om rood vlees te beperken uit de voeding zijn voornamelijk gesteund op studies rond hart- en vaatziekten bij bepaalde eetgewoonten. Hoewel deze studies suggereren dat consumptie van rood vlees wordt geassocieerd met een hoger risico op cardiovasculaire ziekten, zijn ze niet bedoeld om aan te tonen dat rood vlees hart- en vaatziekten veroorzaakt. Dus Campbell, doctoraal student Lauren O'Connor, en postdoctoraal onderzoeker Jung Eun Kim, voerden een evaluatie en analyse uit van eerdere klinische studies die het verband tussen eetgewoonten en gezondheidsrisico's onderzochten. Ze bestudeerden honderden aanverwante artikelen van studies die specifieke criteria hadden onderzocht, waaronder de hoeveelheid geconsumeerd rood vlees en het risico op cardiovasculaire ziekten. Een analyse van de 24 studies die aan de criteria voldeden is gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition.

"Wij vinden dat wie meer dan een halve portie per dag rood vlees eet, wat overeenkomt met een 3 ounce portie driemaal per week, geen verslechtering vertoont van bloeddruk en totale cholesterol, HDL, LDL en triglyceriden concentraties die gewoonlijk worden gescreend door zorgverleners ", aldus O'Connor.

Dit onderzoek omvat alle soorten rood vlees maar vooral onverwerkt rund- en varkensvlees.

Campbell zei ook dat meer onderzoek nodig is want bloeddruk en cholesterol zijn niet de enige determinanten die de kans op hart- en vaatziekten beļnvloeden. Zo bijvoorbeeld werden deze experimenten uitgevoerd over een periode variėrend van enkele weken tot enkele maanden in tegenstelling tot de jaren of decennia dat mensen cardiovasculaire ziekten kunnen ontwikkelen.

"Het is ook belangrijk om te erkennen dat onze bevindingen specifiek zijn voor geselecteerde indicatoren voor het risico op cardiovasculaire ziekten," zei Campbell. "Vergelijkbaar onderzoek is nodig om andere risicofactoren met inbegrip van ontstekingen en regulering van de bloedsuikerspiegel te bekijken.”

Vertaling: Andre Teirlinck


Nuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiersTerug naar het hoofdmenu

 

 

Volg onze nieuwtjes en videos via de RSS of de sociale media