Oxytocine beïnvloedt je sociale contacten


UNIVERSITEIT VAN KALIFORNIE - DAVIS

Lees dit voordat je het "knuffel" hormoon oxytocine wilt kopen om stress te verlichten en uw sociaal leven te verbeteren: een nieuwe studie aan de Universiteit van California, Davis, suggereert dat het blokkeren van de acties van oxytocine in de hersenen soms wel eens een betere optie kan zijn . De resultaten worden online gepubliceerd in het tijdschrift Biological Psychiatry.

Soms wordt het populair ’liefdeshormoon' genoemd; oxytocine is een hormoon dat in de hersenen vrijkomt en een belangrijke rol speelt in sociale relaties. Het nieuw werk van gedrags neurowetenschappers Natalia Duque-Wilckens en Brian Trainor Dat toont negatieve asociale interacties, oxytocine bevordert het vermijden van onfamiliaire sociale situaties.

Trainor en Duque-Wilckens werkten met vrouwelijke Californië muizen. Bij stress vertoonden deze muizen een vorm van sociale angst, weg van onbekende muizen in plaats van ze te benaderen. De nieuwe studie laat zien dat de activiteit van oxytocine het normaal sociaal gedrag bij de gestresste vrouwtjes herstelde.

Het resultaat is spannend, omdat “om hetzelfde effect te hebben met antidepressiva zoals Prozac, moet men dagelijks gedurende een maand het middel innemen,” zei Trainor, een professor in de UC Davis Department Psychology, College of Letters and Science.

Dit resultaat werd verwacht op basis van eerder onderzoek dat aantoonde dat meer sociale spanning de activiteit van oxytocine producerende cellen in de hersenen verhoogde en dat vrouwtjes die intranasale oxytocine hadden gekregen nieuwe sociale contacten vermeden.

Versterkende positieve en negatieve effecten.

Postdoctoraal onderzoeker Duque-Wilckens zei dat deze bevindingen de theorie bekrachtigen dat oxytocine de ervaring versterkt van zowel positieve als negatieve sociale interacties.

In een positieve context kan de oxytocine sociale aanpak bevorderen (vandaar het "knuffel" hormoon). In een negatieve context, zoals pesten, kan oxytocine echter sociale mijding bevorderen. Een vraag die door deze theorie onbeantwoord is, hoe hetzelfde hormoon dergelijke effecten op gedrag kan hebben. De nieuwe studie onder leiding van Duque-Wilckens geeft een toelichting.

Het team vond dat de twee hersenregio's sterker zijn bij vrouwen dan bij mannen. Deze regio's zijn de basiskern van de stria terminalis (BNST), een breingebied dat bekend staat om angst te beheersen, en de nucleus accumbens, een hersengebied belangrijk voor beloning en motivatie. In deze studie hebben we het effect van BNST op de inductie van oxytocin blokkade in de BNST onderzocht, maar niet de nucleus accumbens. Werk van andere onderzoekers heeft aangetoond dat oxytocine die in de nucleus accumbens optreedt beloningen van sociale interacties promoot.

Samen wijzen deze bevindingen erop dat oxytocine sociale angst of beloning kan opleveren door in verschillende delen van de hersenen op te treden. Wanneer oxytocine in het BNST optreedt, kunnen medicijnen die oxytocine remmen, sociale angst verminderen. Trainor zei dat een consistent thema in oxytocine onderzoek is dat de omgeving belangrijke effecten heeft op hoe oxytocine het gedrag beïnvloedt.

"Stressvolle sociale ervaringen lijken te veranderen volgens welke delen van de hersenen oxytocine gebruiken," zei hij. "Begrijpen hoe het werkt om sociale angst te verminderen bij muizen geeft ons nieuwe ideeën hoe wij geneesmiddelen kunnen inzetten die ocytocine beïnvloeden om sociale angst te verminderen.”

Vertaling: Andre Teirlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag