Populaire maagzuurremmers bevorderen chronische leverziektes


UNIVERSITY OF CALIFORNIA - SAN DIEGO

Ongeveer 10 procent van de bevolking neemt (PPI) geneesmiddel om maagzuurafscheiding te blokkeren en symptomen van frequente zuurbrand, zure reflux en gastro-oesofageale refluxziekte te verlichten. Dat percentage kan zeven keer hoger zijn bij mensen met chronische leverziekte. Onderzoekers aan de Universiteit van CaliforniŽ San Diego School of Medicine hebben bewijs gevonden bij muizen en mensen dat maagzuuronderdrukking specifieke goede darmbacteriŽn beÔnvloeden op een manier die leverschade en drie soorten chronische leverziekte bevordert.

"Onze maag produceert maagzuur om ingeslikte microben te doden; en het nemen van een medicijn om maagzuurafscheiding te onderdrukken kan de samenstelling van onze darmflora veranderen," zei senior schrijver Bernd Schnabl, MD, associate professor gastroenterologie aan de UC San Diego School of Medicine. "Aangezien we eerder hebben vastgesteld dat de darmflora - de gemeenschappen van bacteriŽn en andere microben die daar leven - het risico op leverziekte kunnen beÔnvloeden, vroegen we ons af welk effect maagzuuronderdrukking zou hebben op de progressie van chronische leverziekte. We vonden dat de afwezigheid van maagzuur de groei van Enterococcus bacteriŽn in de darmen en translocatie naar de lever bevordert, waar ze ontsteking en chronische leverziekte verergeren. "

Levercirrose is de 12e grootste doodsoorzaak wereldwijd en het aantal mensen met chronische leverziekte neemt snel toe in de westerse landen. De toename is mede te wijten aan de stijgende prevalentie van obesitas, die verband houdt met niet-alcoholische vetziekte (NAFLD) en steatohepatitis (NASH). Ongeveer de helft van alle cirrose verwante sterfgevallen is gerelateerd aan alcohol.

PPI's, waaronder merknamen zoals Prilosec, Nexium en Prevacid, behoren tot de meest voorgeschreven medicijnen ter wereld, met name bij mensen met chronische leverziekte. Ze zijn ook relatief goedkoop, ongeveer $ 7 voor een aanbevolen twee weken cyclus van generiek, over-de-toog Prilosec (omeprazol). Maar de gebruiksfrequentie verhoogt - een studie schat dat Amerikanen elk jaar 11 miljard dollar aan PPI's besteden.

Om het effect van maagzuuronderdrukking op de progressie van chronische leverziekte te bepalen, onderzocht het team van Schnabl muismodellen die alcoholische leverziekte, NAFLD en NASH bij mensen vertoonden. In elk van hen blokkeerden ze de maagzuurproductie, hetzij door middel van genetische techniek of met een PPI (omeprazol / Prilosec). Ze verzamelden microbe-specifieke genen uit de ontlasting van de dieren om het type darmflora van elk muis te bepalen, met of zonder geblokkeerde maagzuurproductie.

De onderzoekers vonden dat muizen met maagzuuronderdrukking veranderingen in hun darmflora ontwikkelden. Specifiek hadden ze meer Enterococcus bacteriŽn. Deze veranderingen bevorderden leverontsteking en leverletsel, waardoor de progressie van alle drie soorten leverziekte bij de muizen werd verhoogd: alcoholgeÔnduceerde leverziekte, NAFLD en NASH.

Om er zeker van te zijn dat de verhoogde Enterococcus de chronische leverziekte verergerde fokte het team van Schnabl ook muizen met de darmbacteriŽn Enterococcus faecalis om de overgroei van intestinale enterokokken na te bootsen die ze waargenomen hadden na de onderdrukking van maagzuur. Zij vonden dat verhoogde Enterococcus alleen voldoende was om milde steatose te veroorzaken en alcoholgeÔnduceerde leverziekte bij muizen te verergern.

Het team onderzocht ook de link tussen PPI-gebruik en alcoholische leverziekte onder alcoholiekers. Zij analyseerden de toestand van een groep van 4.830 patiŽnten met een diagnose van chronisch alcoholgebruik - 1.024 (21 procent) waren actieve PPI-gebruikers, 745 (15 procent) waren eerdere gebruikers en 3061 (63 procent) hadden nooit PPI's gebruikt.

De onderzoekers vonden bij de patiŽnten met PPI-inname een verhoogd aantal Enterococcus bacteriŽn. Bovendien was het 10-jarig risico op een diagnose van alcoholische leverziekte 20,7 procent voor actieve gebruikers van PPI's, 16,1 procent voor eerdere gebruikers en 12,4 procent voor nooit gebruikers. Met andere woorden, de snelheid van leverziekte bij mensen die chronisch alcohol misbruikten, was 8,3 procent hoger voor degenen die actief gebruik maakten van PPI's in vergelijking met degenen die de zuurblokkende medicijnen nooit hadden gebruikt.

De onderzoekers concluderen dat er een verband bestaat tussen PPI-gebruik bij alcoholiekers en het risico op leverziektes. Ze kunnen echter nog niet uitsluiten dat er andere niet geÔdentificeerde factoren kunnen zijn die de verschillen tussen patiŽnten met en zonder PPI's bepalen.

Daar deze studie afhankelijk is van muismodellen en een patiŽntdatabase, is een grote, gerandomiseerde, gecontroleerde klinische proef nodig zijn om definitief de causaliteit tussen PPI-gebruik en risico van chronische leverziekte bij mensen aan te tonen. Schnabl zei dat gezien de huidige vaststellingen de mensen zouden moeten nadenken over het verminderen van het gebruik van PPI's in gevallen waarbij ze niet noodzakelijk zijn.

Er zijn goedkope en gemakkelijk beschikbare alternatieven voor PPI's. Echter, zelfs niet-PPI-gebaseerde antacida (bijvoorbeeld Pepto-Bismol, Tums, of H2 blokkers zoals Tagamet en Zantac) onderdrukken maagzuur maar in mindere mate. Terwijl deze andere soorten antacids niet in deze studie werden getest, zei Schnabl dat elke medicatie die maagzuur effectief onderdrukt kan leiden tot veranderingen in de darmflora en daarmee de voortgang van chronische leverziekte beÔnvloedt. Alternatief zijn niet-farmacologische methoden voor het beheer van maagbrand een optie voor sommige patiŽnten, waaronder het verliezen van gewicht en het verminderen van de inname van alcohol, cafeÔne en vet en pittig voedsel.

"Onze bevindingen wijzen erop dat de recente stijging van het gebruik van maagzuur onderdrukkende medicijnen kan hebben bijgedragen aan de verhoogde incidentie van chronische leverziektes," zei Schnabl. "Hoewel overgewicht en alcoholgebruik voorlopers zijn van zuurreflux met noodzaak van medicatie, nemen veel patiŽnten met chronische leverziekte onderdrukkende maagzuurmedicijnen zonder passende indicatie. Wij menen dat artsen slechts maagzuuronderdrukkers zouden mogen voorschrijven als er een sterke medische indicatie is. "

Deze nieuwe informatie kan ook een nieuwe therapeutische weg aan de onderzoeker bieden die het risico op leverletsel bij sommige mensen kan verminderen.

"We zullen ooit de darmflora, met name de Enterococcus faecalis, kunnen manipuleren om het risico op alcoholgerelateerde leverziekte die verband houdt met maagzuuronderdrukking te verminderen,Ē zei Schnabl.

Vertaling: Andre Teirlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag