Antioxidant kan wapenen tegen de leverziekte, zegt CU Anschutz onderzoeker


PQQ aanwezig in kiwi's, soja en selderij.

Universiteit van Colorado ANSCHUTZ Medical Campus

Een veel voorkomende anti-oxidant gevonden in moedermelk en voedsel zoals kiwi's beschermt tegen niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) bij de nakomelingen van obese muizen, volgens onderzoekers van de Universiteit van Colorado Anschutz Medical Campus.

"Pyrroloquinoline chinon, of PQQ, is een natuurlijk antioxidant aanwezig in de bodem, verschillende voedingsmiddelen en in moedermelk," zei hoofdauteur van de studie Karen Jonscher, PhD, universitair hoofddocent anesthesiologie en natuurkundige aan CU Anschutz. “Gegeven aan obese muismoeders tijdens de zwangerschap en borstvoeding, vonden we dat het hun kroost beschermde tegen het ontwikkelen van symptomen van leverschade die leiden tot NAFLD in de vroege volwassenheid."

De studie, online gepubliceerd in het tijdschrift van de Federation of American Societies for Experimental Biology, is de eerste om aan te tonen dat PQQ de nakomelingen van obese moeders kan beschermen tegen versnelling van door obesitas veroorzaakte leverziekte.

NAFLD is de meest voorkomende leverziekte ter wereld die voorkomt bij 20 tot 30 procent van alle volwassenen in de Verenigde Staten en bij meer dan 60 procent van de mensen die lijden aan obesitas. Het verhoogt het risico op cardiovasculaire ziekten, diabetes type 2 en leverkanker.

Wetenschappers hebben ontdekt dat muizen gevoed met een vetrijk westers dieet het leven schenkt aan nakomelingen met een hogere kans op het krijgen van de ziekte.

"We weten dat baby's van moeders met overgewicht een grotere kans hebben op het ontwikkelen van NAFLD en in feite hebben een derde van de obese kinderen onder de 18, niet gediagnosticeerd met vette leverziekte, de kans om bij ontdekking ziek te zijn in gevorderde staat,”zei Jonscher. "Het doel van onze studie, die wij uitgevoerd hebben op een muismodel van obese zwangerschap, was te bepalen of een nieuw antioxidant toegediend aan de moeder tijdens de zwangerschap en lactatie het ontwikkelen van NAFLD bij het nageslacht kan voorkomen."

Jonscher en collega's gaven volwassen muizen gezonde voeding of een westers dieet met veel vet, suiker en cholesterol. Ze gaven aan een deel van beide groepen PQQ in het drinkwater.

De nakomelingen werden gedurende 20 weken op het dieet geplaatst. Die gevoed met een westers dieet werden zwaarder dan deze met een gezond dieet. PQQ veranderde niets aan de gewichtstoename maar het verminderde wel het vet van de levers nog voordat de muizen werden geboren.

Het antioxidant verminderde ook ontstekingen van de lever van muizen gevoed met het westers dieet. De onderzoekers vonden dat PQQ de volwassen muizen beschermde tegen leververvetting, zelfs na drie weken toen de muizen stopten met borstvoeding.

Jonscher denkt dat het antioxidant de trajecten van cruciaal belang bij vroeg ontstaan van ziekten die samenhangen met maternale obesitas, hoge vetgehalte diëten en ontsteking, beïnvloedt. PQQ wordt aangetroffen in moedermelk, soja, peterselie, selderij, kiwi en papaya. Het is ook aanwezig in de bodem en interstellair stof.

Jonscher zei dat het zou kunnen worden gebruikt als een prenatale- of borstvoedingsaanvulling bij kinderen van obese moeders om ze te beschermen tegen het ontwikkelen van lever en hart- en vaatziekten op volwassen leeftijd, maar waarschuwde dat zwangere vrouwen altijd hun arts moeten raadplegen voordat ze PQQ als supplement nemen.

“De aanvulling van de voeding van obese zwangere moeders met PQQ, die veilig blijkt te zijn volgens een aantal menselijke studies, verdient meer onderzoek in de strijd om het risico op NAFLD bij baby's te verminderen," zei Jonscher.

Vertaling: Andre Teirlinck


Nuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiersTerug naar het hoofdmenu

 

 

Volg onze nieuwtjes en videos via de RSS of de sociale media