Wetenschappers hebben nieuwe inzichten verkregen over hoe de gewone pijnstiller paracetamol leverschade veroorzaakt


UNIVERSITEIT VAN EDINBURGH

Hun bevindingen kunnen waardevolle informatie geven over vergiftiging als gevolg van overmatig gebruik, dat moeilijk te behandelen is en fataal kan zijn.

De ontdekking kan helpen bij het onderzoek naar therapieŽn om de schade door dit medicijn tegen te gaan, een van de hoofdoorzaken van acuut nierfalen in de westerse wereld.

Wetenschappers van de universiteit van Edinburgh bestudeerden de impact van paracetamol op levercelweefsel van mensen en muizen. Tests wezen uit dat in bepaalde omstandigheden paracetamol de lever kan verzwakken door vitale structurele verbindingen tussen omliggende cellen in het orgaan te beschadigen.

Als deze celwandverbindingen - knooppunten - worden ontwricht, raakt het leverweefselstructuur beschadigd, cellen kunnen niet goed functioneren en kunnen afsterven.

Deze vorm van celschade komt voor in leveraandoeningen als hepatitis, levercirrose en kanker, maar werd tot nu toe nooit in verband gebracht met paracetamolvergiftiging.

Onderzoekers focussen nu op de ontwikkeling van een betrouwbare methode d.m.v. het gebruik van mensenlijke levercellen als alternatief voor dierproeven. Daarna zullen zij onderzoeken hoe variatie in doses paracetamol en tijdlijnen invloed heeft op toxiciteit in de lever, en mogelijke nieuwe medicatie vaststellen.

De studie door onderzoekers van de universiteiten van Edingburgh en Oslo en de Scottish National Blood Transfusion Service werd gepubliceerd in Scientific Reports. Het werd gedeeltelijk ondersteund door de Biotechnology and Biological Sciences Research Council en the Chief Scientist Office.

Dr. Leonard Nelson van de universiteit van Edinburgh's Hepatology Laboratory en Institute for Bioengineering, een van de leiders van het onderzoek, zegt: "Paracetamol wordt in de wereld het meest gebruikt als pijnstiller - het is goedkoop, wordt geacht veilig te zijn en effectief bij therapeutische doses. Leverschade als gevolg van medicatie blijft echter een belangrijk klinisch probleem en een aandachtspunt voor het ontwikkelingen van veiliger medicijnen. Onze uitkomsten versterken de noodzaak om waakzaam te zijn bij het gebruik van paracetamol, en kunnen helpen bij de zoektocht om schade als gevolg van ondeskundig gebruik te voorkomen."

Co-auteur Pierre Bagnaninchi van MRC Centre for Regenerative Medicine van de universiteit, zegt: "Hoewel leverschade als gevolg van paracetamolvergiftiging al 40 jaar het onderwerp van intensief onderzoek is, geven recente ontwikkelingen in de biosensor technologie een vollediger beeld van de biologische processen die hiermee gepaard gaan."

Vertaling: Ellen LamNuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiers

 

 

Terug naar het hoofdmenu