Darmgevoelens: hoe de microbioom geestesziekten zou kunnen beinvloeden 


Ieder van ons die een "nerveuze maag" heeft ervaren tijdens periodes van stress, vermoeden dat er een verband bestaat tussen onze darmen en onze stemming. Dit verband kreeg sterke wetenschappelijke ondersteuning tijdens een reeks presentaties op de recente bijeenkomst van de American College of Neuropsychopharmacology.

Zoals opgemerkt door Dr Vicki Ellingrod - de voorzitter van deze sessie, "Het huidige state-of-the-art onderzoek, zowel in diermodellen als bij mensen wijzen op het verband tussen de darmflora en de stemming en angst modellen, evenals het potentieel voor psychiatrische medicijnen om rechtstreeks van invloed te zijn op de darm microbiome. "

Dit verband was het meest overtuigend aangetoond wanneer veranderingen in de diversiteit van micro-organismen die in het maagdarmstelsel werden gemeten terwijl ratten werden blootgesteld aan chronische spanning gedurende een periode van 7 weken. Niet alleen het aantal micro-organismen vermindert, als stress meer chronische is geworden, gedragsveranderingen suggereerden dat de ratten het verlies in plezier ervaren en wanhoop gedrag.

Bovendien, wanneer deze micro-organismen werden omgezet van de gestresste ratten naar een nieuwe groep niet gestresste dieren, vond Dr. Emily Jutkiewicz dat deze nieuwe dieren ook dezelfde gedragsveranderingen na 5 dagen lieten zien, wat wijst op een oorzakelijkheidsorganisme.

Behandelingsimplicaties werden onderzocht van een aantal menselijke studies die soortgelijke reducties in de microbiome lieten zien bij deelnemers die lijden aan zowel depressie en bipolaire stoornis. Deze veranderingen zijn geassocieerd met verhoogde angst en slaapproblemen en klachten met verhoogde algemene gezondheidsproblemen. Verwijzend naar deze associaties bij bipolaire patiŽnten, Dr. Simon Evans concludeerde dat "De gegevens ondersteunen de hypothese dat de gerichte microbiome een effectieve behandelingsparadigma voor bipolaire stoornis kan zijn. '

De rol van geneesmiddelen werd onderzocht tijdens de laatste twee presentaties.
Door het bestuderen van mensen na verloop van tijd, Dr. Chadi Calarge kon microbiome veranderingen onderzoeken wanneer individuen depressief of in remissie kwamen, en toen ze wel of geen anti-depressieve medicatie (SSRI's) ontvingen. Terwijl geen veranderingen in darm bacteriŽle diversiteit was waargenomen bij patiŽnten met depressie, werden op soortniveau verschillen waargenomen. Bovendien begin met SSRI behandeling werd geassocieerd met verhoogde pijnproductie, impliceert veranderingen in tryptophanase-producerende bacteriŽn. Bovendien suggereert voorlopig bewijs de aanwezigheid van verhoogde intestinale permeabiliteit tijdens een depressie, kan leiden tot verhoogde bacteriŽle translocatie.

Ten slotte kunnen veranderingen in de manier waarop ons lichaam metabolizes energie, en de daaruit voortvloeiende gewichtstoename kan resulteren in een verontrustende bijwerking van atypisch antipsychoticum(AAP) medicijnen. In de laatste presentatie van de dag, liet Dr. Stephanie Bloemen zien dat vrouwelijke bipolaire deelnemers met gewichtstoename met AAP behandeling een grotere vermindering van microbiome diversiteit hadden dan bij wel bipolaire vrouwelijke patiŽnten die ook wordt behandeld met medicijnen AAP maar zonder gewichtstoename, wat erop wijst dat de gezondheid van onze darmen ook kunnen leiden tot een verhoogd risico voor bepaalde bijwerkingen van medicijnen.

Vertaling: Pieter TauNuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiersTerug naar het hoofdmenu

 

 

Volg onze nieuwtjes en videos via de RSS of de sociale media