Oudere volwassenen die veel medicijnen nemen hebben een hoger risico op broosheid


Naarmate we ouder worden hebben we de neiging om een aantal chronische aandoeningen en problemen te ontwikkelen. Vaak kan het beheer van gezondheidsproblemen betekenen dat ouderen veel verschillende medicijnen nemen. Bij oudere volwassenen die vijf of meer medicijnen nemen (een scenario door gezondheidsdeskundigen "polyfarmacie" genoemd), kan het risico op schadelijke bijwerkingen verhogen.

Interessant is dat het nemen van meer dan vijf medicatie's wordt gekoppeld aan broosheid, misschien omdat de medicijnen samenwerken om ons vermogen op goed functioneren naarmate we ouder worden te beïnvloeden. Broosheid vormt een probleem bij ouder worden. Iemand die broos is kan zwak zijn, heeft minder uithoudingsvermogen, en is minder in staat om goed te functioneren. Broosheid verhoogt het risico op valpartijen, invaliditeit en zelfs de dood.

Onlangs heeft een team van onderzoekers de gegevens onderzocht uit een grote Duitse studie van oudere volwassenen genaamd ESTHER (Epdemiological Study on Chances for Prevention, Early Detection, and Optimized Therapy of Chronic Diseases at Old Age) om te na te gaan hoe het nemen van meer dan vijf geneesmiddelen van invloed kan zijn op de broosheid bij oudere volwassenen. De studie werd gepubliceerd in het Journal of the American Geriatrics Society.

De onderzoekers evalueerden bijna 2.000 deelnemers aan de ESTHER studie, die in 2000 begon met bijna 10.000 deelnemers. Follow-ups van de deelnemers werden uitgevoerd na twee, vijf, acht en 11 jaar. De mensen in de studie waren tussen 50 en 75 jaar oud toen het onderzoek begon.

Gedurende de acht jaar follow-up studie bezochten de artsen de deelnemers thuis voor een geriatrische evaluatie. Tijdens het bezoek werden de deelnemers gevraagd om alle medicijnen die ze namen voor te leggen - zowel de voorgeschreven als die “over de toog” (ODT) - om het soort en het aantal medicijnen dat de deelnemers namen te kunnen beoordelen. De onderzoekers onderscheidden drie groepen:

1. Mensen die tussen 0 en en 4 geneesmiddelen namen (non-polyfarmacie)

2. Mensen die tussen 5 tot 9 geneesmiddelen namen(polyfarmacie)

3. Mensen die 10 of meer medicijnen namen (hyper-polyfarmacie)

Twee apothekers beoordeelden onafhankelijk van elkaar alle medicijnen en sloten de medicijnen en supplementen uit waarvan geen bijwerkingen bekend waren.

Na correctie voor verschillen in kenmerken van de patiënt met inbegrip van ziekten, vonden de onderzoekers dat mensen met een verhoogd risico op broosheid evenals mensen die zwak waren vooral in de polyfarmacie of hyper-polyfarmacie groepen voorkwamen . De onderzoekers ontdekten ook dat mensen die tussen 5-9 medicijnen namen 1,5 keer meer kans hadden op broosheid binnen de 3 jaar in vergelijking met mensen die minder dan 5 medicijnen namen.

Mensen die meer dan 10 geneesmiddelen namen hadden twee keer zoveel kans op broosheid binnen de drie jaar dan mensen die minder dan vijf medicijnen namen.

De onderzoekers concludeerden dat het verminderen van vermijdbare voorschriften voor oudere volwassenen een veelbelovende aanpak zou zijn voor het verminderen van de risico's op broosheid.

Vertaling: Andre TeirlinckNuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiers

 

 

Terug naar het hoofdmenu