Relatie antidepressiva en significant verhoogd risico op overlijden


MCMASTER UNIVERSITEIT

Volgens nieuwe bevindingen van een McMaster-led team van onderzoekers, verhogen antidepressiva, meestal voorgeschreven om depressie en angst te verminderen, het risico op overlijden.

Het is algemeen bekend dat de serotonine van de hersenen invloed heeft op onze stemming, en dat de meest gebruikte antidepressiva de absorptie van serotonine door neuronen blokkeren. Het is echter minder algemeen bekend dat alle hoofdorganen van het lichaam - het hart, de nieren, de longen, de lever - serotonine uit de bloedbaan gebruiken.

Antidepressiva blokkeren ook de absorptie van serotonine in deze organen en de onderzoekers waarschuwen dat antidepressiva het risico op sterven kunnen verhogen doordat meerdere organen niet goed functioneren.

De wetenschappers hebben onderzoek gedaan bij honderdenduizenden mensen en vonden dat antidepressiva gebruikers een 33% hogere kans op overlijden hadden. Antidepressiva gebruikers hadden ook een 14% hoger risico op cardiovasculaire problemen, zoals beroertes en hartaanvallen. De bevindingen werden gepubliceerd in het tijdschrift Psychotherapy and Psychosomatics.

"We zijn zeer bezorgd over deze resultaten. Ze suggereren dat we geen antidepressiva zouden mogen nemen zonder precies te weten hoe ze ons lichaam beïnvloeden”, zegt auteur Paul Andrews, universitair hoofddocent aan de McMaster University die het onderzoeksteam heeft geleid.

Gebruikt door één op acht volwassen Amerikanen, zijn antidepressiva één van de meest gebruikte medicijnen. Ze worden vaak voorgeschreven zonder een formele diagnose van depressie, in de veronderstelling dat ze veilig zijn. Aangezien depressie zelf dodelijk kan zijn, hebben mensen met depressie een verhoogd risico op zelfmoord, beroerte en hartaanval. Veel artsen denken dat antidepressiva levens kunnen redden door depressieve symptomen te verminderen.

McMaster onderzoeker en mede-auteur Marta Maslej zegt echter: "Onze bevindingen zijn belangrijk omdat ze deze veronderstelling ondermijnen. Ik denk dat mensen veel minder bereid zouden zijn om deze medicijnen te nemen als ze zich bewust waren van hoe weinig bekend is over hun impact op het lichaam buiten de hersenen, en van hetgeen we nu weten, verhogen zij het risico op de dood."

Benoit Mulsant, psychiater aan de Universiteit van Toronto die ook betrokken was bij de studie, zegt dat de bevindingen wijzen op de behoefte aan meer onderzoek naar hoe antidepressiva werkelijk werken.

"Ik schrijf antidepressiva voor, hoewel ik niet weet of ze schadelijker zijn dan nuttig op de lange termijn. Ik ben bezorgd dat het bij sommige patiënten het geval zou kunnen zijn, en psychiaters over 50 jaar zullen zich afvragen waarom we niet meer gedaan hebben om erachter te komen,” zegt Mulsant.

Interessant genoeg is het nieuws over antidepressiva niet altijd slecht. De onderzoekers vonden dat antidepressiva onschadelijk zijn voor mensen met hart- en vaatziekten en diabetici; dit is zinvol aangezien antidepressiva bloedverdunningseffecten hebben die nuttig zijn bij het behandelen van zulke aandoeningen. Helaas betekent dit ook dat voor de meeste mensen die geen hart- of vaatziekte hebben dat antidepressiva schadelijk zijn.

Vertaling: Andre Teirlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag